roē
ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΖΩΙΑΣ
3 Ιουλίου - Αλέξανδρος Παπαθεοδώρου | Ψυχολόγος & ΜSc Εγκληματολογίας & Έλενα Κοντογιάννη | Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Attachment Parenting Educator

Καλοκαίρι και Ψυχική Υγεία μαζί με την roē

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή γεμάτη φως, χαλάρωση και ευκαιρίες για αναζωογόνηση. Αυτή η περίοδος μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία, προσφέροντας ευκαιρίες για βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας μας. Ας εξερευνήσουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το καλοκαίρι και να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία με τις συμβουλές και τις προτάσεις της roē.

Η Επίδραση του Καλοκαιριού στην Ψυχική Υγεία

Χρόνος για συνάντηση με τον εαυτό μας και με τους αγαπημένους μας

Το καλοκαίρι μας προσφέρει την ευκαιρία να απομακρυνθούμε από την καθημερινή ρουτίνα και να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Αυτή η περίοδος χαλάρωσης μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία, επιτρέποντάς μας να αναστοχαστούμε, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον χρόνο για να επανασυνδεθούμε με τους φίλους την οικογένεια, καθώς και να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους. Αυτή η κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα του ανήκειν και να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη, απαραίτητη για την καλή ψυχική υγεία.

Μέσα στο καλοκαίρι πολλές φορές μπορεί να βρούμε τον χρόνο που δεν βρήκαμε μέσα στο χειμώνα και να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Είναι ο χρόνος για να φορτίσουμε σωματικά και ψυχικά τις «μπαταρίες» μας. Σίγουρα θα ήταν ιδανικό να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας όλο το χρόνο αλλά πολλές φορές οι συνθήκες μας δυσκολεύουν.

Αν το σκεφτούμε προσεχτικά ακόμα και η διαδικασία του να κλείσουμε τις διακοπές και να οργανώσουμε το πρόγραμμα μας, συνήθως μας προκαλεί άγχος και ανησυχία. Πόσο οξύμωρο είναι αυτό;; Κανονίζουμε να πάμε διακοπές για να ξεφύγουμε από όλα τα άγχη και τις ανησυχίες μας και αντ’ αυτού δημιουργούμε περισσότερα. Ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί, από την πρώτη στιγμή που αποφασίζουμε να κανονίσουμε τις διακοπές μας. Τι είναι αυτό που μας αγχώνει πραγματικά; Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει από το να χαρούμε και να είμαστε ξέγνοιαστοι; Και αφού βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα χρειαστεί να βρούμε και τον πιο ταιριαστό τρόπο για εμάς να το διαχειριστούμε.

Η αυτοφροντίδα συχνά δεν εντάσσεται στην καθημερινότητα μας ενδεχομένως γιατί δεν το έχουμε μάθει ή γιατί μπορεί να βιώνουμε ενοχές να ασχοληθούμε πρώτα με τον εαυτό μας αντί για κάτι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο που μας δίνεται στις διακοπές για να «προκαλέσουμε» τον εαυτό μας να κάνει πράγματα που δεν έκανε και να δοκιμάσουμε να μας φροντίσουμε.

Το καλοκαίρι και οι διακοπές μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να φροντίσουμε το νου, το σώμα και το πνεύμα μας με ολιστικό τρόπο. Η ξεκούραση και η απομάκρυνση από την ρουτίνα της καθημερινότητας βοηθούν στη μείωση του στρες, προσφέροντας ανανέωση και ενδυνάμωση σε όλους τους τομείς. Οι καλοκαιρινές διακοπές, λοιπόν, αποτελούν ιδανική περίοδο για μια ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα του εαυτού, βοηθώντας μας να επανέλθουμε ανανεωμένοι και πιο δυνατοί.

Ας δούμε πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε κάποια από τα οφέλη του καλοκαιριού.

Τα οφέλη του Ήλιου (φωτός)

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φύση μας καλεί να απολαύσουμε την ομορφιά της και να χαλαρώσουμε κάτω από τον ήλιο της. Ο ήλιος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία συνδέεται άμεσα με τη διάθεση και την ψυχική υγεία. Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Επίσης, το ηλιακό φως ρυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό μας, βοηθώντας στη ρύθμιση του ύπνου. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προστατεύουμε το δέρμα μας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, χρησιμοποιώντας αντηλιακό και αποφεύγοντας την παραμονή στον ήλιο τις ώρες της έντονης ακτινοβολίας. 

Η Επίδραση της Φύσης και της Θάλασσας

Η επαφή με τη φύση και τη θάλασσα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία. Η ηρεμία του νερού, ο ήχος των κυμάτων και η ομορφιά του φυσικού τοπίου μπορούν να μειώσουν το άγχος και να προσφέρουν αίσθημα ευεξίας. Η φύση λειτουργεί ως ένα φυσικό αντίδοτο στο άγχος και την ανησυχία, προσφέροντας μια αίσθηση γαλήνης και ανανέωσης. Η θάλασσα, ειδικότερα, έχει μια καταπραϋντική επίδραση, βοηθώντας στην απελευθέρωση της έντασης και στη βελτίωση της διάθεσης. Οι δραστηριότητες όπως το κολύμπι και οι περίπατοι στην παραλία μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική μας ευεξία, προσφέροντας χαλάρωση και ευχάριστες εμπειρίες. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να φύγουμε από την πόλη, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε έστω και μικρές αποδράσεις κοντά στην φύση, με σκοπό να έρθουμε κοντά στο κάθε εδώ και τώρα μας.

Δραστηριότητες που προάγουν την ευεξία

Πολλές φορές δίνουμε σημασία στο να φροντίσουμε όλους τους  άλλους γύρω μας και όλα τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα. Αυτό που ξεχνάμε πολλές φορές είναι να δώσουμε σημασία στο σώμα στον νου και το πνεύμα μας. Μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό αξιοποιώντας τον χρόνο που έχουμε στις διακοπές αφιερώνοντάς τον στην βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. 

Το καλοκαίρι προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για να εξερευνήσουμε νέες δραστηριότητες και να ανακαλύψουμε νέα ενδιαφέροντα. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει. Μερικά παραδείγματα είναι: η πεζοπορία στα βουνά, το κάμπινγκ, τα θαλάσσια σπορ και οι εξορμήσεις στη φύση μπορούν να μας προσφέρουν αίσθηση ελευθερίας και αναζωογόνησης. Επιπλέον, οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να ενισχύσουν την κοινωνικοποίηση, καθώς μπορούμε να τις απολαύσουμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Το καλοκαίρι, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό για να διαλογιστούμε σε εξωτερικούς χώρους, απολαμβάνοντας τη φύση και τον ήλιο. Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να μας βοηθήσει να εστιάσουμε στο παρόν, να μειώσουμε τις ανησυχίες μας και να ενισχύσουμε την εσωτερική μας γαλήνη. Υπάρχουν πολλές μορφές διαλογισμού που μπορούμε να δοκιμάσουμε, όπως ο καθοδηγούμενος διαλογισμός, ο διαλογισμός με αναπνοές και ο διαλογισμός στη φύση. Καθεμία από τις μορφές διαλογισμού μπορεί να μας προσφέρει διαφορετικά οφέλη ανάλογα και με τις ανάγκες που έχουμε.

Μασάζ

Το μασάζ είναι μια μέθοδος για την ανακούφιση από το άγχος και την ένταση. Το καλοκαίρι, ένα μασάζ στην παραλία ή σε έναν εξωτερικό χώρο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικό και αναζωογονητικό. Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, τη μείωση των μυϊκών πόνων και την προώθηση της χαλάρωσης. 

Γιόγκα

Η γιόγκα συνδυάζει την άσκηση με την πνευματική ηρεμία. Η εξάσκηση της γιόγκα σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία, προσφέροντας χαλάρωση και ευεξία. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευλυγισίας, της ισορροπίας και της δύναμης, ενώ παράλληλα προάγει την εσωτερική ηρεμία και την αυτογνωσία. Η πρακτική της γιόγκα σε φυσικά τοπία μπορεί να ενισχύσει την εμπειρία, προσφέροντας αίσθηση σύνδεσης με τη φύση και τον εαυτό μας.

Πώς να βελτιώσετε την ψυχολογία σας το καλοκαίρι

Συμβουλές για Μείωση του Άγχους και της Κατάθλιψης

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να εφαρμόσουμε πρακτικές που μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Ορισμένες συμβουλές περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός υγιούς προγράμματος ύπνου, την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Επίσης, η απομάκρυνση από την τεχνολογία και η αφιέρωση χρόνου σε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία. Επιπλέον, η ενσωμάτωση τεχνικών χαλάρωσης, όπως η αναπνοή, η προοδευτική χαλάρωση των μυών και ο καθοδηγούμενη οραματισμός, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το άγχος.

Η Σημασία της Κοινωνικοποίησης

Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχική υγεία. Οι κοινωνικές επαφές μπορούν να μειώσουν το άγχος και να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη. Το καλοκαίρι προσφέρει πολλές ευκαιρίες για κοινωνικές δραστηριότητες, όπως συγκεντρώσεις με φίλους και οικογένεια, εκδρομές και πάρτι. Η συμμετοχή σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα του ανήκειν και να προάγει την ψυχική ευεξία. 

Διατροφή και ψυχική υγεία το καλοκαίρι

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Μια ισορροπημένη διατροφή με πλούσια θρεπτικά συστατικά μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το άγχος. Το καλοκαίρι, έχουμε την ευκαιρία να καταναλώσουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε τρόφιμα που ενισχύουν την ψυχική μας υγεία και να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση. Επιπλέον, η ενυδάτωση είναι κρίσιμη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και τη διάθεσή μας.

Τροφές που Βελτιώνουν τη Διάθεση

Ορισμένες τροφές έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχική υγεία. Τα φρούτα όπως τα μούρα, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που ενισχύουν τη διάθεση. Οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα πράσινα λαχανικά είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα ψάρια, έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Επιπλέον, τα τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, όπως οι μπανάνες και το σπανάκι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.

Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή το Καλοκαίρι

Για να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να ακολουθούμε ορισμένες συμβουλές για υγιεινή διατροφή. Αυτές περιλαμβάνουν την κατανάλωση άφθονου νερού για ενυδάτωση, την αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και την προτίμηση σε φρέσκα τρόφιμα αντί για επεξεργασμένα. Είναι επίσης σημαντικό να τρώμε τακτικά γεύματα και να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση ζάχαρης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις και πτώσεις της ενέργειας και της διάθεσης. 

Καλοκαίρι, Ψυχική Υγεία και roē

Η roē είναι αφοσιωμένη στην ολιστική προσέγγιση και δημιουργεί εξατομικευμένα προγράμματα και σεμινάρια ενδυνάμωσης και υποστήριξης που βοηθούν τα άτομα να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και να απολαύσουν το καλοκαίρι στο έπακρο. Με την υποστήριξη της roē, μπορούμε να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε το άγχος και την κατάθλιψη, να βελτιώσουμε τη διάθεση και να ενισχύσουμε την ευεξία μας.

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια περίοδος ανανέωσης και χαλάρωσης, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας. Είτε μέσα από τη φύση, την άσκηση, τον διαλογισμό, το μασάζ, τη γιόγκα ή την υγιεινή διατροφή, το καλοκαίρι μας προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για αναζωογόνηση. Ας το απολαύσουμε και ας φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία με αγάπη και προσοχή.

Στην roē, σας προτρέπουμε να αφιερώσετε χρόνο για εσάς, να ανακαλύψετε την ομορφιά της αυτοφροντίδας και να βρείτε την  γαλήνη στην απλότητα. Η πραγματική ομορφιά κρύβεται συνήθως εκεί, στα πιο απλά πράγματα, στα πράγματα που έχουμε στην καθημερινότητά μας αλλά σπάνια τα ‘’βλέπουμε’’ και ακόμα πιο σπάνια τα εκτιμάμε. Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να γίνει η ευκαιρία για να θεραπεύσουμε το πνεύμα μας, να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και να ανανεωθούμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της χρονιάς που έρχεται με περισσότερη ενέργεια και αισιοδοξία.

Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι η κάθε μέρα, το κάθε λεπτό, η κάθε αναπνοή είναι πολύτιμη στη ζωή μας γιατί έχει άλλο χρώμα και άλλο αποτύπωμα στη ζωή μας.

Συνδέσου με τη roē
Διάβασαν αντίστοιχα
Comfort Zone (΄Ζώνη Άνεσης ): Τί είναι και πότε χρειάζεται να βγω από αυτό
Παιδί & Σχολείο: Πώς προετοιμάζουμε το ξεκίνημα του;
Θεωρία συναισθηματικού δεσμού & Attachment Parenting
Αυτοσαμποτάζ: Μήπως σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πως θα θέλατε να επικοινωνήσουμε;
Τηλεφωνήστε μας στο 214 4087 550
Οδηγίες Πρόσβασης
Φόρμα επικοινωνίας
Επικοινώνησε μαζί μας
ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ,
ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ.
Μαζί βρίσκουμε την κατάλληλη προσέγγιση για τις δικές σου ανάγκες.