roē
ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΖΩΙΑΣ
3 Ιουλίου - Διονυσία Κώτση | Shiatsu Therapist

Το Σιάτσου Μασάζ (shiatsu massage) και τα Οφέλη του

Τι είναι το Shiatsu massage;

Αποκαλούμενο συχνά και ως πιεσοθεραπεία (στα ιαπωνικά Shi σημαινει δαχτυλο και atsu, πιεση), το Σιατσου είναι ένα είδος θεραπευτικής μάλαξης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία μέσα από την σύνθεση του Anma (αρχαίο είδος κινεζικής μάλαξης) και διαφόρων δυτικών φυσιοθεραπευτικών χειρισμών. 

Το Shiatsu περιλαμβάνει διατάσεις χειρισμούς και άσκηση πιέσεων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, που σύμφωνα με την θεωρία της κινέζικης ιατρικής, βρίσκονται πάνω στους μεσημβρινούς, οι οποίοι είναι κανάλια που αντιστοιχούν στα ζωτικά όργανα του σώματος. Στόχος είναι η διευκόλυνση της ροής της ζωτικής ενέργειας που κυλάει μέσα σε αυτά τα κανάλια ( Το Qi ή Ki του σώματος).

Περιλαμβάνει διατάσεις, χειρισμούς και πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, που σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική βρίσκονται πάνω στους μεσημβρινούς, τα ενεργειακά κανάλια που αντιστοιχούν στα ζωτικά όργανα. Στόχος είναι η διευκόλυνση και εξισορρόπηση της ροής της ζωτικής ενέργειας που κυλάει μέσα σε αυτά τα κανάλια.

Ως θεραπευτική μέθοδος το Σιατσου βρίσκει τις ρίζες του στο αρχαίο κινέζικο σύστημα μάλαξης Tao-Yinn, που δόθηκε από τον Bodhidharma στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ και το οποίο λίγους αιώνες αργότερα έφτασε στην Ιαπωνία και εξελίχθηκε ως Anma, ένα σύστημα πιέσεων και μάλαξης. Ο συνδυασμός των τεχνικών του Anma μαζί με χειρισμούς της δυτικής φυσιοθεραπείας γέννησαν την μέθοδο του Σιατσου, το οποίο αναγνωρίστηκε τελικά από την Ιαπωνική κυβέρνηση κατα τα μέσα της δεκαετίας του 50, χάρη στον Tokujiro Namikoshi, ο οποίος είχε ηδη απο το 1925 ιδρύσει το Shiatsu Institute of Therapy και αργοτερα το Japan Shiatsu Institute, που πλεον ονομαζεται Japan Shiatsu School. 

Λίγα χρόνια αργότερα ο Shizuto Masunaga, ήδη ψυχολόγος και θεραπευτής Shiatsu, ο οποίος δημιούργησε το Iokai Shiatsu, (Zen Shiatsu) που συνδυάζει τις αρχές της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, το παραδοσιακό Shiatsu και το δυτικό ψυχολογικό μοντέλο προσέγγισης του ανθρώπου. Πρόκειται για μια θεραπευτική τεχνική Σιατσου που ευνοεί την συνολική ευεξία του σώματος, πνεύματος και νου και διαφοροποιείται από το παραδοσιακό στυλ του Namikoshi ως προς το ότι  δίνει μεγάλη σημασία στην επίδραση των ενεργειακών καναλιών (μεσημβρινοί) του σώματος μέσα από την οπτική της Παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής και στον τρόπο προσέγγισης και διάγνωσης απο τον θεραπευτή. Tο Ζεν Σιατσου στοχεύει στην συνολική εξισορρόπηση φυσικού σώματος και ψυχοσυναισθηματικης κατάστασης, πέρα από την απλή πίεση των αντανακλαστικών σημείων που αντιστοιχούν στο κεντρικό και αυτόνομο νευρικό σύστημα. Θεωρείται ως μια θεραπευτική τέχνη (healing arts therapy) και έχει κατά πολύ να κάνει με την εμπειρία και την καλλιεργημένη διαίσθηση του θεραπευτή εκτός από την πρακτική γνώση και εφαρμογή των τεχνικών. 

Βασικές τεχνικές

 

Στυλ Σιάτσου

Το Σιάτσου άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό στην Δύση κατα την δεκαετία του ‘70 και μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί και εδραιωθεί πολλά στυλ, μερικά των οποίων είναι: 

  • Acupressure Shiatsu – Βελονιστικό Σιάτσου

Το ποίο εστιάζει κυρίως στα βελονιστικά σημεία και περιλαμβάνει διάφορα στυλ πιέσεων.

  • Μακροβιοτικο Σιατσου

Το οποίο ενσωματωνει το σύστημα των καναλιών του κλασικου βελονισμού, τεχνικές με τα πόδια (barefoot techniques) και ο φυσικο τρόπο ζωής σύμφωνα με τους ιδρυτές του μακροβιοτικού συστήματος George Ohsawa, Michio Kushi κ.α

  • Namikoshi style (ή αλλιώς Nippon style Shiatsu)

Που βασικά δίνει έμφαση στην δυτική φυσιολογία με την προσθήκη της θεωρίας της κινέζικης ιατρικής και των κλασικών μεσημβρινών. 

  • Zen Shiatsu

Όπως αυτο αναπτύχθηκε από τον Shizuto Masunaga, το οποίο χαρακτηρίζεται απο την αρχή της εξισορρόπησης της ροής της ενέργειας στα κανάλια των μεσημβρινών βάση του Kyo – Zitsu (άδειο – γεμάτο ), την χρήση ενός εκτενέστερου συστήματος καναλιών ενέργειας, και την σύνθεση της θεωρίας της κινέζικης ιατρικής και της δυτικής φυσιολογίας και ψυχολογίας.

  • Ohashiatsu

Το οποίο ιδρύθηκε από τον Wataru Ohashi και πρόκειται για ένα αμάλγαμα του Namikoshi στυλ, Zen Shiatsu, τεχνικων του Ohashi, και την χρηση των βελονιστικών σημείων και καναλιών.

Πως Λειτουργεί το Σιάτσου 

Σύμφωνα με την Ανατολική θεώρηση υπάρχουν 361 σημεία πίεσης (βελονιστικα σημεία) του σώματος, τα tsubos. Αυτά εντοπίζονται κατα μήκος των 12 μεσημβρινών, τα κανάλια που διατρέχουν το ανθρώπινο σώμα και τα οποία, όπως αναφέρθηκε ήδη, αντιστοιχούν στα ζωτικά μας όργανα. Μέσα σε αυτά κυλά η ζωτική ενέργεια, το λεγόμενο Qi ή Ki, η ζωοποιός δύναμη του σώματος.  

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα tsubos είναι σαν τις “ενεργειακές πύλες” του σώματος, μέσω των οποίων μπορούμε να επηρεάσουμε την εσώτερη ενεργειακή και σωματική κατάσταση του σώματος. 

Οι τεχνικές του Ζεν Σιάτσου που εφαρμόζονται με δάχτυλα, παλάμες, πήχεις είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν απευθείας πιέσεις στα σημεία, όπως και διατάσεις και χειρισμούς του σώματος που επιφέρουν την εξισορρόπηση της ροής της ενέργειας των μεσημβρινών έχοντας επίδραση στα ζωτικά όργανα (καρδιά, στομάχι, πνεύμονες κλπ). Ευεργετείται έτσι συνολικά το σώμα, όπως και ο νους και το πνεύμα του ανθρώπου. Η θεωρία που υποστηρίζει το Ζεν Σιάτσου προέρχεται από την σύνθεση της παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής θεώρησης και του ανθρώπου ως όλον, (περιλαμβάνοντας τις αρχές των πέντε στοιχείων, την θεωρία γιν-γανγκ, τρόπους διάγνωσης) με αρχές της δυτικής ψυχολογίας και φυσιολογίας, ενώ ταυτόχρονα δίνει μεγάλη σημασία στην σωστή στάση και κίνηση του θεραπευτή. 

Τα πέντε στοιχεία 

Καθένας από τους 12 μεσημβρινούς και κατ ‘επέκταση καθένα από τα ζωτικά μας όργανα αντιστοιχεί σε κάποιο από τα πέντε στοιχεία (νερό, ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο), τα οποία σύμφωνα με την κινέζικη θεωρία είναι σε αλληλεξάρτηση και σχέση και έχουν Γιν και Γιάνγκ πλευρά. 

Με την εφαρμογή των τεχνικών του σιάτσου, βάσει της θεωρίας των πέντε στοιχειών και σύμφωνα με την κατάσταση του δέκτη, επιτυγχάνουμε την διευκόλυνση της ροής της ζωτικής ενέργειας και επιδρούμε έτσι εξισορροπιστικά στην λειτουργία του οργανισμού. 

Γιν γιάνγκ 

Είναι η θεωρία που επί της ουσίας αφορά στην έννοια της δυαδικότητας και αλληλεξάρτησης, όπου δυο δυνάμεις είναι συμπληρωματικές και ταυτόχρονα αντίθετες και το σπέρμα της μίας εμπεριέχεται στην άλλη και αντίστροφα. Όλες οι ζωντανές υπάρξεις χαρακτηρίζονται από μια ισορροπία Γίν-Γιάνγκ και με αυτήν την έννοια, κατά την θεωρία της Κινέζικης Ιατρικής, αυτό επεκτείνεται και στα ζωτικά μας όργανα και την λειτουργία τους. Εννοείται δηλαδή, ότι έχουν λειτουργίες με γιν φύση, όπως να δροσίζουν, να εφυγραίνουν ή την ανάπαυση και αντίστοιχα άλλες που αφορούν την κίνηση, μεταβολή-μεταστοίχειωση, θέρμανση (γιανγκ λειτουργίες). 

Με το Σιάτσου μπορούμε να επηρεάσουμε και να εξισορροπήσουμε αυτές τις λειτουργίες όπου χρειάζεται. 

Θεωρία Κyo-Zitsu

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του Ζεν Σιάτσου αφορά την θεωρία του “Άδειου -Γεμάτου”, όπου μέσα από διαγνωστικά εργαλεία αφής, προσδιορίζουμε ποιοι μεσημβρινοί ή σημεία αυτών έχουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση ενέργειας και άρα χαρακτηρίζονται ως “γεμάτοι” και ποιοι αντίστοιχα είναι “άδειοι”, ώστε με την κατάλληλη επιλογή τεχνικών να “αδειάσουμε” όπου χρειάζεται ή να “γεμίσουμε”, εννοώντας εν ολίγοις την εξισορρόπηση της ροής της ενέργειας. Τα Kyo-Jitsu σημεία είναι σε σχέση και αλληλεξάρτηση, δημιουργώντας ένα “κλειστό σύστημα” που λειτουργεί βάσει της αρχής της ομοιόστασης και είναι εκεί που απευθυνόμαστε με τις τεχνικές του Ζεν Σιατσου προκειμένου να επιφέρουμε ισορροπία. 

Οι πιέσεις που ασκούνται στα ειδικά σημεία (tsubos) των μεσημβρινών προάγουν την ροή της Ζωτικής Ενέργειας, (Κi ή Qi) επιφέροντας εξισορρόπηση και επιδρούν θετικά στην όποια δυσαρμονία τυχόν υπάρχει στον οργανισμό του δέκτη.

Θεραπευτικά οφέλη

Τo Ζεν Σιατσου ασκείται με αργό και διαλογιστικό τρόπο και οι διάφορες τεχνικές και πιέσεις γίνονται λαμβάνοντας πάντα υπόψην την κατάσταση και τις ανάγκες του δέκτη. Μεγάλη σημασία δίνεται στον τρόπο κίνησης και χρήσης του βάρους του σώματος του θεραπευτή, γι’ αυτό και θεωρείται μια θεραπευτική τέχνη άσκησης σώματος (healing art bodywork). 

Τα οφέλη του Ζεν Σιατσου είναι πολλά. 

Η εφαρμογή της μεθόδου τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, διατηρεί και βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και την υγιή λειτουργία των εσωτερικών ζωτικών οργάνων μας, ηρεμεί και χαλαρώνει τον δέκτη και βοηθάει στην ανακούφιση από το στρες, συμβάλλει στην θεραπεία πόνων και ασθενειών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την συνολική  υγεία και την ευζωία. 

Πιο ειδικά :

  • Οι πιέσεις πάνω στα ενεργειακά σημεία (tsubos) επιδρούν απευθείας επίσης και στο νευρο-μυϊκό σύστημα, οπότε απαλύνονται μυϊκοί πόνοι και ενοχλήσεις. 
  • Ηρεμεί το νευρικό σύστημα και έτσι βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου, καταπραύνοντας προβλήματα αϋπνίας, νευρικότητας, στρες, άγχους. Επίσης, ανακουφίζει συμπτώματα από αλλαγή ζώνης της ώρας.  
  • Μπορεί να βοηθήσει σε θέματα που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα, το αναπαραγωγικό (προβλήματα περιόδου, εμμηνόπαυσης), το πεπτικό σύστημα (δυσπεψία, δυσκοιλιότητα κλπ), όπως και σε πονοκεφάλους και χρόνια κόπωση.
  • Βοηθά στην ζωτικότητα και βελτιώνει γενικά την σωματική ευλυγισία και ισορροπία καθώς περιλαμβάνει πολλές τεχνικές διατάσεων. 
  • Μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα και πόνους αρθρώσεων. 
  • Επιδρά στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης και των παλμών της καρδιά επιφέροντας ηρεμία.
  • Βοηθά την ομαλή μετάβαση σε μητέρα και μωρό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης από τον 5ο μήνα και μετά.
  • Έπειτα από μια συνέδρια σιάτσου παρατηρείται αύξηση στην παραγωγή ενδορφινών, όποτε και επιτυγχάνεται ένα αίσθημα ευεξίας και ανάτασης, και κατ’ επέκταση απαλύνεται η συναισθηματική ένταση και στενοχώρια. 
  • Είναι μια μέθοδος που βοηθά στην συνολική ευεξία του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως επίσης την σταδιακή υποχώρηση συμπτωμάτων κούρασης, άγχους, έντασης αλλά και συμπτωμάτων που οφείλονται σε μακροχρόνιες διαταραχές, όπως χρόνιοι πόνοι, ενοχλήσεις και ασθένειες. 

Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από μια συνέδρια Ζεν Σιατσου

Το σιάτσου μπορεί να βοηθήσει κυρίως στην απάλυνση συμπτωμάτων από μακροχρόνιες παθήσεις που δεν είναι οξείες και απειλητικές για την ζωή. 

Είναι επίσης μια εξαιρετική προληπτική θεραπεία που βοηθά στην εξισορρόπηση και την ευεξία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθώντας την ψυχική ηρεμία και γαλήνη. 

Πέρα από ένα εργαλείο θεραπείας, το Ζεν Σιατσου είναι εξαιρετικό εργαλείο πρόληψης και σωματικής ενδυνάμωσης προάγοντας την υγεία.

 Το “άνοιγμα” των μεσημβρινών μέσα από τις τεχνικές προσέγγισης του Σιάτσου και η ενεργοποίηση των βελονιστικών σημείων του σώματος (tsubos) βοηθάνε τον οργανισμό να “ανοίξει” προς την αυτο-ίαση και την αυτοθεραπεία, την εξισορρόπηση και την αίσθηση ευεξίας,

Συμβουλές για την ένταξη του Σιάτσου στη καθημερινή ζωή 

  • Είναι μια θεραπεία που μπορεί κανείς να λάβει σε εβδομαδιαία βάση, σαν μια καλή άσκηση, λαμβάνοντας έτσι μακροπρόθεσμα και με σταθερότητα τα οφέλη του. 
  • Πολύ ωραίο είναι να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του με μια συνέδρια Ζεν Σιατσου ή να δημιουργήσει τον χωροχρόνο για αυτό μέσα στην ημέρα του. 
  • Αν δεν έχετε λάβει ποτέ συνέδρια Σιατσου, συστήνεται γενικά ένας κύκλος τριών συνεδρίων, ώστε να μπορέσετε να νιώσετε τα οφέλη του δίνοντας ευκαιρία στο σώμα σας να ανταποκριθεί στα ερεθίσματα και τις θεραπευτικές τεχνικές που περιλαμβάνει, ειδικά αν υπάρχουν χρόνιοι πόνοι και προβλήματα. 
  • Το Σιάτσου δεν έχει παρά θετική επίδραση. Από εκεί και πέρα εξαρτάται αν το συγκεκριμένο στυλ θεραπείας σας ταιριάζει η όχι. Σίγουρα μια δοκιμή αξίζει.

Zen Shiatsu και roē

Στην roē προσφέρουμε συνεδρίες Ζεν Σιάτσου, με επιρροές και στοιχεία από το σύστημα Ohashiatsu.

Η θεραπευτικη μας πρόταση συμφωνεί με εκείνη του ιδρυτή του συστήματος Ohashiatsu που είναι “Shiatsu for Peace” – “Shiatsu για την ειρήνη”, καθώς πιστεύουμε οτι το Ζεν Σιατσου προάγει την εσωτερική ηρεμία και ειρήνη, δημιουργεί χώρο στο σώμα και ευελιξία και άρα ευελιξία στο πνεύμα και τον νου. Όταν υπάρχει ειρήνη και γαλήνη μέσα μας, το σώμα γίνεται πιο δεκτικό στα ερεθίσματα που προάγουν την υγεία, ανοίγουμε προς την αλλαγή και ενισχύεται η διαδικασία της αυτοθεραπείας και η αίσθηση ευζωίας.

 

Συνδέσου με τη roē
Διάβασαν αντίστοιχα
Από την Ανασφάλεια στην Αυτοπεποίθηση
Νάρκισσος: Σημάδια ,συμπεριφορές και η σχέση μαζί του
Comfort Zone (΄Ζώνη Άνεσης ): Τί είναι και πότε χρειάζεται να βγω από αυτό
Παιδί & Σχολείο: Πώς προετοιμάζουμε το ξεκίνημα του;
Πως θα θέλατε να επικοινωνήσουμε;
Τηλεφωνήστε μας στο 214 4087 550
Οδηγίες Πρόσβασης
Φόρμα επικοινωνίας
Επικοινώνησε μαζί μας
ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ,
ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ.
Μαζί βρίσκουμε την κατάλληλη προσέγγιση για τις δικές σου ανάγκες.