roē
ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΖΩΙΑΣ
24 Νοεμβρίου - Αλέξανδρος Παπαθεοδώρου | Ψυχολόγος

Πώς τα παιδικά τραύματα σημαδεύουν την ενήλικη ζωή μας;

Τί είναι το τραύμα στην παιδική ηλικία:

Με τον όρο παιδικό τραύμα, αναφερόμαστε σε μία κατάσταση ή ένα γεγονός που έχει βιώσει ένα παιδί και το έκανε να νιώσει πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να ήταν 

  • Φόβος 
  • Άγχος 
  • Ενοχή 
  • Σύγχυση 
  • Ευαλωτότητα 

Το παιδικό τραύμα μπορεί να προκληθεί από διαρκή παραμέληση, σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση, ή έκθεση σε κάποιο συνταρακτικό γεγονός π.χ. φυσικές καταστροφές, πόλεμος. Το τραύμα διαταράσσει την αίσθηση ασφάλειας του παιδιού και του αφήνει μια συνεχή αίσθηση φόβου και ανασφάλειας.

Εμφάνιση των παιδικών τραυμάτων στην ενήλικη ζωή

Οι εμπειρίες που βιώνει ένα παιδί, μπορούν να διαμορφώσουν σημαντικά την ενήλικη ζωή του. Τα τραυματικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορούν να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της ζωής ενός ατόμου και συχνά εκδηλώνονται στην ενηλικίωση του. 

Πιο συγκεκριμένα, ένας ενήλικας, που σαν παιδί βίωσε μια τραυματική εμπειρία, ενδεχομένως να παρουσιάσει:

  • χαμηλή αυτοπεποίθηση 
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • τύψεις και ενοχές,
  • αίσθηση ότι φταίει για τα πάντα
  • φόβο εγκατάλειψης
  • φόβο απόρριψης
  • φόβο να εμπιστευτεί άλλους ανθρώπους

Τύποι παιδικού τραύματος 

Σωματική κακοποίηση: Περιλαμβάνει άμεση σωματική βλάβη, όπως χτύπημα, σπρώξιμο ή οποιαδήποτε πράξη που προκαλεί σωματική βλάβη. Μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές και ψυχικές ουλές, προκαλώντας φόβο, άγχος και άλλα έντονα συναισθήματα. Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σωματικά, μπορεί να αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες, ζητήματα αυτοεκτίμησης και δυσκολία  στο να εμπιστευτούν καινούρια άτομα.

Συναισθηματική κακοποίηση: Περιλαμβάνει επίμονα πρότυπα συμπεριφοράς όπως η υποτίμηση, η ντροπή ή η απειλή. Μπορεί να βλάψει σοβαρά την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού και ενδεχομένως να τα οδηγήσει σε έντονο άγχος, κατάθλιψη και δυσκολίες στη δημιουργία υγιών σχέσεων. Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αμφιβολία για τον εαυτό και δυσκολίες στην έκφραση συναισθημάτων.

Παραμέληση: H παραμέληση συμβαίνει όταν ένας φροντιστής δεν παρέχει την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή που απαιτείται για την ομαλή ανατροφή ενός παιδιού. Η παραμέληση οδηγεί σε συναισθήματα εγκατάλειψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Τα παιδιά που έχουν παραμεληθεί μπορεί να δυσκολεύονται στην έκφραση των συναισθημάτων τους, καθώς νοιώθουν, ότι δεν θα λάβουν την αποδοχή από τους άλλους, όπως δεν την έλαβαν από τους φροντιστές τους.

Έκθεση σε οικογενειακή βία: Τα παιδιά που έχουν βιώσει ακόμα και σαν θεατές την ενδοοικογενειακή βία, έχουν έντονα τα συναισθήματα του άγχους και του φόβου. Το να βρίσκεται ένα παιδί μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, μπορεί να του δημιουργήσει συναισθήματα αδυναμίας, φόβου και έντονη αίσθηση ανασφάλειας. Μπορεί επίσης  να οδηγήσει σε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, επηρεάζοντας τη συναισθηματική σταθερότητα, το αίσθημα εμπιστοσύνης και τη δημιουργία υγιών σχέσεων.

Διαχωρισμός από τους φροντιστές: ο συγκεκριμένος τύπος τραύματος περιλαμβάνει διαχωρισμό από τους πρωταρχικούς φροντιστές για διάφορους λόγους όπως η μετανάστευση, το διαζύγιο ή η ανάδοχη φροντίδα. Οδηγεί σε αισθήματα απώλειας, εγκατάλειψης και αγωνίας. Τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν ζητήματα προσκόλλησης, φόβο εγκατάλειψης και να  έχουν δυσκολίες στη δημιουργία σταθερών σχέσεων.

Άλλες τραυματικές εμπειρίες: Aυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μια σειρά τραυματικών γεγονότων που δεν αναφέρθηκαν παραπάνω. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει εμπειρίες όπως ατυχήματα, φυσικές καταστροφές ή ξαφνική απώλεια κοντινού προσώπου, οδηγώντας σε διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις και πιθανά συμπτώματα τραύματος όπως άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες.

Συναισθηματικές Συνέπειες

Κατάθλιψη και άγχος: το παιδικό τραύμα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους στην ενηλικίωση. Οι παρατεταμένες συναισθηματικές πληγές από τραυματικές εμπειρίες, μπορούν να εκδηλωθούν ως επίμονα συναισθήματα θλίψης, απελπισίας και αυξημένου άγχους. 

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: το παιδικό τραύμα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αυτοεκτίμηση του ατόμου. Τα συναισθήματα αναξιότητας, ντροπής και αμφιβολίας για τον εαυτό, συχνά παραμένουν στην ενηλικίωση, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, των σχέσεων και της προσωπικής ανάπτυξης.

Μηχανισμοί αντιμετώπισης: τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν μια ποικιλία μηχανισμών αντιμετώπισης ως απάντηση στο παιδικό τραύμα, όπως η αποφυγή, η αποσύνδεση ή και άλλες στρατηγικές διαχείρισης της συναισθηματικής δυσφορίας.

Μοτίβο συμπεριφοράς

Επανάληψη τραυματικής συμπεριφοράς στην ενηλικίωση

Όταν οι ενήλικες έχουν βιώσει κάποιο τραύμα σαν παιδία, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επανάληψης παρόμοιων προτύπων στις δικές τους συμπεριφορές και σχέσεις. Αυτή η επανάληψη μπορεί να είναι υποσυνείδητη, εκδηλώνοντας μια ακούσια αναπαραγωγή του τραύματος που βίωσαν. Για παράδειγμα, ένα άτομο που υπέμεινε κακοποίηση μπορεί ασυνείδητα να αναπαράγει παρόμοιες κακοποιητικές συμπεριφορές ή να βρεθεί ελκυόμενος σε καταστάσεις που μιμούνται τις προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες του.

Αντίκτυπος στον γονεϊκό ρόλο και τη δυναμική της οικογένειας

Οι επιπτώσεις του Παιδικού Τραύματος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον ρόλο ενός γονέα και τη συνολική δυναμική του μέσα στην οικογένειά. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τραύμα στην παιδική τους ηλικία μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν υγιή όρια, να παρουσιάζουν δυσκολίες στην παροχή συναισθηματικής υποστήριξης ή μπορεί να έχουν προκλήσεις στην αποτελεσματική επικοινωνία με τα δικά τους παιδιά. 

Ο ρόλος της ανθεκτικότητας στο σπάσιμο του κύκλου

Η ανθεκτικότητα έχει καθοριστικό ρόλο στο σπάσιμο του κύκλου της τραυματικής συμπεριφοράς. Μέσω της προσωπικής ενδυνάμωσης, της συναισθηματικής υποστήριξης και της θεραπείας, τα άτομα μπορούν να εργαστούν για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του τραύματός τους και να προσπαθήσουν να κάνουν θετικές αλλαγές. Η οικοδόμηση της ανθεκτικότητας μπορεί να βοηθήσει να σπάσει ο κύκλος με την προώθηση υγιέστερων μηχανισμών αντιμετώπισης και πιο θετικών αλληλεπιδράσεων, αποτρέποντας τη διαιώνιση τραυματικών συμπεριφορών.

Αναζητώντας θεραπεία και επαγγελματική βοήθεια για αλλαγές συμπεριφοράς

Η αναγνώριση της ανάγκης για θεραπεία είναι το πρώτο βήμα για τη διακοπή του κύκλου των τραυματικών συμπεριφορών. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας μέσω θεραπείας και συμβουλευτικής, μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των προτύπων, στην αντιμετώπιση του υποκείμενου τραύματος και στην εκμάθηση αποτελεσματικών τρόπων αλληλεπίδρασης και συσχέτισης σε προσωπικά και οικογενειακά πλαίσια.

Η σημασία της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής

Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ταξίδι επούλωσης για τα άτομα που έχουν βιώσει παιδικό τραύμα. Το θεραπευτικό πλαίσιο παρέχει έναν ασφαλή χώρο για να διερευνήσουν μαζί θεραπευτής και θεραπευόμενος, τις επιπτώσεις του τραύματος, να μάθουν στρατηγικές αντιμετώπισης και να αντιμετωπίσουν βαθιά ριζωμένες συναισθηματικές πληγές. Μέσω τεχνικών όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), ή άλλες θεραπείες που επικεντρώνονται στο τραύμα, τα άτομα μπορούν σταδιακά να επεξεργαστούν και τελικά να θεραπευτούν από τις τραυματικές εμπειρίες τους.

Τεχνικές αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση

Εκτός από την επαγγελματική βοήθεια, οι τεχνικές αυτοβοήθειας μπορούν να συμπληρώσουν τη διαδικασία αποκατάστασης από το παιδικό τραύμα. Τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η καταγραφή ημερολογίου, η σωματική άσκηση και οι τεχνικές  γείωσης μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην προώθηση της αυτογνωσίας. Επίσης, το άτομο με τη συμμετοχή του σε ομάδες υποστήριξης, μπορεί να βρει ένα μέρος που να προάγει την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη, γνωρίζοντας περισσότερα άτομα με τις ίδιες ανησυχίες/δυσκολίες.

Ανακεφαλαίωση 

Το παιδικό τραύμα μπορεί να αφήνει ένα  σημάδι στη ζωή του ατόμου, χωρίς αυτό να σημαίνει πραγματικά ότι θα είναι κάτι μόνιμο. Τα συσσωρευμένα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά, τις σχέσεις και την ψυχική υγεία, διαμορφώνοντας διάφορες πτυχές της ζωής κάποιου.

Στη roē, μέσω της ευαισθητοποίησης, της αναγνώρισης και της απαραίτητης διαχείρισης, τα άτομα μπορούν να ξεκινήσουν ένα ταξίδι προς την κατανόηση και έπειτα την θεραπεία του τραύματος. Στόχος μας είναι να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη και φροντίδα για να βοηθήσουμε στη διαδικασία επούλωσης και εν τέλει  να σπάσουμε τον κύκλο του τραύματος.

Συνδέσου με τη roē
Διάβασαν αντίστοιχα
Γιατί τα Χριστούγεννα ξυπνούν το εσωτερικό μας παιδί;
Η μοναξιά των Χριστουγέννων. Αιτίες καθώς και Αντιμετώπιση.
Βία κατά των γυναικών: Σπάζοντας τη σιωπή
Toxic Positivity: Ανάλυση της τοξικής θετικότητας
Πως θα θέλατε να επικοινωνήσουμε;
Τηλεφωνήστε μας στο 214 4087 550
Οδηγίες Πρόσβασης
Φόρμα επικοινωνίας
Επικοινώνησε μαζί μας
ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ,
ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ.
Μαζί βρίσκουμε την κατάλληλη προσέγγιση για τις δικές σου ανάγκες.