roē
ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΖΩΙΑΣ
28 Φεβρουαρίου - Θάλεια Αντώνογλου | Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - CBCH Κλινική Υπνοθεραπεύτρια και Ολιστική Θεραπεύτρια

Οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας

Τι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε τις κατακτήσεις της γυναίκας για ισότητα, εργασία, ψήφο, εκπαίδευση, αναγνώριση στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό στίβο!

Η ημέρα της γυναίκας αποφασίστηκε – από την Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών το 1910 – να γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου του κάθε έτους, υπενθυμίζοντας τους αγώνες των γυναικών να υπερασπιστούν τα εργατικά και τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Αν και χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 60 χρόνια για να υιοθετηθεί και από τα Ηνωμένα Έθνη, σήμερα γιορτάζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο! 

Ο λόγος ύπαρξης της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Γιορτάζεται γιατί μας παρακινεί να συνειδητοποιήσουμε και να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα, αλλά και να εστιάσουμε και να διορθώσουμε τα όσα κακώς κείμενα υπάρχουν ακόμη.

Η ουσία της ύπαρξης, μιας ημέρας για τα δικαιώματα της γυναίκας λοιπόν, είναι για να μας θυμίζει τόσο τις σημαντικές κατακτήσεις, όσο και τις πολλαπλές ανισότητες, εις βάρος των γυναικών, που δεν έχουν πραγματικά ισορροπηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο…

Τα επιτεύγματα και οι κατακτήσεις, δεν είναι λίγα και είναι ενταγμένα σε όλους τους κοινωνικούς τομείς:

  • Η ισότητα των φύλων έχει σχεδόν κατακτηθεί σε πολλές περιοχές
  • Τα θέματα της έμφυλης βίας, έχουν αναγνωριστεί
  • Η εκπαίδευση των γυναικών, που κάποτε ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών σε πολλές περιοχές του κόσμου, έχει μεταστραφεί
  • Η εξάλειψη των στερεοτύπων, είναι ένα θέμα που συζητείται πλέον ανοικτά και αρχίζει να αντιμετωπίζεται 

Έτσι, αν και υπάρχουν πολλά σκαλιά ακόμη να ανεβούμε, σε έναν κόσμο που δεν πληροί τις ανάγκες μας πραγματικά, αλλά έχει συνηθίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και δυσκολεύεται να αλλάξει, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε, ότι η θέση της γυναίκας έχει ουσιαστικά μετακινηθεί προς μια θετική κατεύθυνση!

Η μέρα αυτή, μπορεί να γίνει μια θαυμάσια ευκαιρία για σχολεία και οργανισμούς να προβάλλουν το θέμα της εκπαίδευσης των γυναικών. Είναι άλλωστε, παραπάνω από πολλά τα όσα έχουν καταφέρει οι γυναίκες επιστήμονες, μέσα σε λίγες δεκαετίες – στην ουσία – , σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάστηκαν! 

Ακόμη και οι παγιωμένες αντιλήψεις αιώνων, για την διαφορετικότητα του τρόπου με τον οποίο μεγάλωνε η πλειονότητα των οικογενειών τα αγόρια και τα κορίτσια της, φαίνεται πως σταδιακά αλλάζει, προς μια κατεύθυνση θετική και ελπιδοφόρα.

Ως ιδέα, ο φεμινισμός, εξακολουθεί να μας αφορά με έναν τρόπο όλους, αφού δεν είναι άλλο, από μια παγκόσμια ανθρωπιστική κίνηση, που είχε και έχει ως στόχο, να βοηθήσει τον Άνθρωπο – γυναίκα, να βγει από την χειραγώγηση αιώνων και να της εξασφαλίσει ισότιμη σχέση, αντιμετώπιση, φωνή, δράση, υποστήριξη, ανέλιξη κλπ. σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας!

Στην roē πιστεύουμε, ότι η ανάγκη μιας Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, είναι απαραίτητη, γιατί μας ευαισθητοποιεί και μας κινητοποιεί ως προς την διατήρηση των κατακτημένων θέσεων των γυναικών, αλλά και ως προς την διαρκή αναθεώρηση των όσων η κάθε εποχή επιτάσσει. Για μας η μέρα αυτή είναι ημέρα δράσης για να γίνει το αύριο, ακόμη καλύτερο!

Οι ρόλοι της γυναίκας στην καθημερινότητα

Μιλάμε για ρόλους και στερεότυπα και σίγουρα, δεν μπορούν να αναλυθούν όλα. Υπάρχουν θέματα που αφορούν σε συγκεκριμένες φυλές και χώρες και σχετίζονται με παραδοσιακές, επώδυνες για τις γυναίκες πρακτικές, που δύσκολα θα χωρούσαν να αναλυθούν σε ένα μόνο άρθρο. Υπάρχουν και άλλα όμως, που τα βιώνει ακόμη ο δυτικός -για να το περιορίσω- κόσμος και αφορούν και στην χώρα μας.

Ας δούμε λοιπόν τα στερεότυπα και τους ρόλους  της γυναίκας στην Ελλάδα:

Ήταν / είναι κόρη, σύντροφος, μάνα, μαγείρισσα, βρεφοκόμος, δασκάλα, ψυχολόγος, διαμεσολαβήτρια, νοικοκυρά, εργαζόμενη, φίλη… και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται επί μακρόν. Γιατί πάνω από όλα, ήταν /είναι κάποιες φορές, ο σάκος του μποξ, ανάμεσα στα στερεοτυπικά οικογενειακά, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά πρέπει με τα οποία μεγάλωσε και σε αυτά που η ίδια θέλει. 

Βρίσκεται συχνά ανάμεσα στους ρόλους που η καθεμιά απολαμβάνει , αλλά και σε αυτούς που της επιβάλλονται. Δεν εννοώ με αυτό ότι είναι ευθυνόφοβη, εννοώ ότι πολύ συχνά, δεν της επιτρέπεται να πει ότι κουράστηκε, ότι δεν θέλει άλλο, να βάλει τα όριά της και να γίνουν αποδεκτά!

Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε σαν κοινωνία θέματα που αφορούν στην δυσκολία των γυναικών να πουν όχι και να ακουστεί.            Η ενδοοικογενειακή και η κοινωνική βία δεν ακούν το όχι! Από την άλλη, κατακτήθηκε το δικαίωμα να μιλάμε για γυναικοκτονίες, να μπορούμε να καταγγείλουμε την οικογενειακή βία και να ακούγεται η αλήθεια μας. Η πολιτεία αλλάζει τους νόμους, οι κοινωνικές δομές διασφαλίζουν γυναίκες και παιδιά, οι γραμμές επικοινωνίας δίνουν έστω και περιορισμένη ανακούφιση. 

Πώς θα διαχειριστούν οι γυναίκες τους πολλαπλούς τους ρόλους

Μέχρι τώρα, η πιο συνηθισμένη βοήθεια που μπορούσαν να λάβουν, οι εργαζόμενες γυναίκες που ήταν και μητέρες, ήταν από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Γιαγιάδες και παππούδες, αν υπήρχαν, αν ήταν διαθέσιμοι – υγιείς και αν έμεναν κοντά, ήταν η βασική βοήθεια. Μια βοήθεια, που κάποιες «ξεπλήρωναν» με κριτική και υποχωρήσεις…

Η σημερινή γυναίκα, αν θέλει να κάνει όσα επιθυμεί , να εργάζεται και να είναι συνεπής απέναντι στις οικογενειακές υποχρεώσεις που συν δημιούργησε, χρειάζεται ή έναν πραγματικά συμμετοχικό σύντροφο στα πάντα, ή πολλές περισσότερες ώρες στο 24ωρο!

Στην roē, πιστεύουμε ότι το νόημα είναι, να μην χρειάζεται κανείς – η γυναίκα εν προκειμένω – να διαχειρίζεται τόσους πολλούς ρόλους. Αναγνωρίζουμε όμως και τον χρόνο που απαιτείται, ώστε η κάθε αλλαγή, να γίνει συνήθεια και να πάρει την θέση των ήδη μαθημένων συμπεριφορών μας.

Χρειάζονται και έχουμε διασφαλίσει, προγράμματα υποστήριξης, αλλά και την βοήθεια ειδικών συμβούλων – θεραπευτών, για την διαχείριση των ρόλων και την ειρηνική μετάβαση, από αυτό που μας κούρασε, στο λειτουργικό και ανθρώπινο που επιθυμούμε. 

Οι πολλαπλοί ρόλοι, κουράζουν – εξουθενώνουν την γυναίκα. Έτσι, αρχίζουν να αναδύονται, η ανάγκη για αυτοφροντίδα, για αυτοπεποίθηση, αλλά και η ανάγκη δημιουργίας ενός κενού, ζωτικού χώρου, για να χωρέσει η αλήθεια της. Μέχρι τώρα, της ζητούσαν να διαθέτει υπομονή στα όρια της υποταγής, χωρίς να νοιάζονται για την  ψυχική της ανθεκτικότητα, σήμερα ξέρει ότι η φροντίδα της αξίζει.

Στην roē, κατανοούμε την επιθυμία της να καλλιεργήσει και να φροντίσει το φυσικό της σώμα, παράλληλα με τα συναισθήματά της. Να εξερευνήσει τα όρια της θηλυκής της ενέργειας και της θηλυκότητάς της, χωρίς να εξαφανίσει και το κομμάτι της αρσενικής ενέργειας που εμπεριέχει. 

Στην roē γνωρίζουμε ότι οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας και οι αυξημένες απαιτήσεις από αυτήν, δεν δημιουργήθηκαν σε μια ημέρα και δεν λύνονται με μια γιορτή, για αυτό είμαστε κοντά στην γυναίκα κάθε μέρα και όχι μια μέρα!

Η Γυναίκα, σύμφωνα με την επιστήμη είναι ο άνθρωπος με τα δυο Χ χρωμοσώματα. Ενώ στα έντυπα την συμβολίζουν με τον «καθρέφτη της Αφροδίτης», έναν κύκλο και έναν σταυρό.  

Η Γυναίκα:

  • Έχει τεράστια αντοχή, γιατί μπορεί και γεννά
  • Έχει υπομονή ,γιατί είναι ικανή να ανέχεται
  • Έχει αγάπη, γιατί μπορεί και συγχωρεί.

Μπορούσε, μέχρι σήμερα να συγχωρεί τον δεύτερο ρόλο, που της είχε δοθεί κοινωνικά ανά τους αιώνες σε όλα σχεδόν τα μήκη και τα πλάτη της γης. 

ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;

  • Η γυναίκα υπήρξε πάντα, το θετικό πρόσημο στην οικογένεια, καθώς ήταν και εξακολουθεί να είναι, η βασική πάροχος της φροντίδας. 
  • Είναι η ήρεμη δύναμη κάθε μορφής γνώσης, αφού έχει την τάση να την μεταδίδει και δεν την κρατάει μόνο για τον εαυτό της.
  • Έχει πείσμα στην δουλειά της και δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους.
  • Έχει σεβασμό προς τον εαυτό της και απαιτεί την θέση που της αξίζει!
  • Αν και δεν επιτρέπει πάντα στον εαυτό της να εκφράσει όλα της τα συναισθήματα, είναι – τις περισσότερες φορές – ικανή, να βάζει Χ σε όσα την πονάνε και να αρχίζει ξανά.
  •  Μπορεί να διαπρέπει όποτε της δίνεται η ευκαιρία, αλλά και να δημιουργεί ευκαιρίες όταν δεν της δίνονται.

Η γυναίκα είναι ένας υπέροχος άνθρωπος! 

Στην roē τιμάμε την γυναίκα και τον όποιο ρόλο επιλέγει να βιώνει την κάθε στιγμή! 

Την τιμάμε και ευχόμαστε, να μην χρειάζονται Παγκόσμιες Ημέρες για να μας υπενθυμίζουν τα αυτονόητα…

Στην roē, αφιερώνουμε την μέρα αυτή στην σκέψη: «Δείτε, που ήμασταν, που φτάσαμε και πόσο μακριά μπορούμε να πάμε ακόμα» !

Συνδέσου με τη roē
Διάβασαν αντίστοιχα
Toxic Positivity: Ανάλυση της τοξικής θετικότητας
Από την Ανασφάλεια στην Αυτοπεποίθηση
Νάρκισσος: Σημάδια ,συμπεριφορές και η σχέση μαζί του
Comfort Zone (΄Ζώνη Άνεσης ): Τί είναι και πότε χρειάζεται να βγω από αυτό
Πως θα θέλατε να επικοινωνήσουμε;
Τηλεφωνήστε μας στο 214 4087 550
Οδηγίες Πρόσβασης
Φόρμα επικοινωνίας
Επικοινώνησε μαζί μας
ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ,
ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ.
Μαζί βρίσκουμε την κατάλληλη προσέγγιση για τις δικές σου ανάγκες.