roē
ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΖΩΙΑΣ
29 Απριλίου - Σοφία Χατζηγεωργίου | Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Operations Manager & Καρολίνα Μουγιάκου | Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης

Γιορτή της Μητέρας 2024: Τα πάντα για την ημέρα της μητέρας

Πότε είναι η ημέρα της μητέρας φέτος (2024);

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται φέτος στην Ελλάδα, στις 12 Μαΐου. 

Παρόλο που δεν γιορτάζεται την ίδια μέρα και μήνα σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια παγκόσμια γιορτή. Μια γιορτή που τιμά τον άνθρωπο που μας φέρνει στον κόσμο και αποτελεί βασικό θεμέλιο λίθο της κοινωνίας…

Τι γιορτάζουμε την ημέρα της μητέρας;

Η σύγχρονη εκδοχή της γιορτής, έχει τις ρίζες της στο γυναικείο κίνημα του 20ου αιώνα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Μια μέρα αφιερωμένη στον άνθρωπο που μας δίνει ζωή, που ξενυχτάει στο πλάι μας, που μας στηρίζει. Στον άνθρωπο που φέρει, την πιο κατανοητή – σε όποια γλώσσα και αν την προφέρεις – και την πιο πολύ – ειπωμένη λέξη στον κόσμο, την λέξη Μάνα μητέρα μαμά.. Όπως και να την αποκαλέσεις, η ουσία είναι ίδια: μια τεράστια συναισθηματική αγκαλιά, ανιδιοτελής αγάπη, αστείρευτη φροντίδα, πυλώνας ανάπτυξης και αντοχής, πυλώνας δημιουργίας και εξέλιξης.

Την έμπνευση φαίνεται να την έδωσαν η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis που το 1865 ξεκίνησε ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» όπου μητέρες συναντιόνταν για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους και στην Julia Ward Howe που το 1870 συγκέντρωσε μητέρες σε μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, για να μην στέλνονται τα παιδιά τους στον πόλεμο και με γενικό σύνθημα το «Peace and Motherhood».

roē και μητέρα

Και κάποια στιγμή στη ζωή σου γίνεσαι μάνα. Μητέρα ενός ή και περισσότερων παιδιών. Και έχεις χαρά, ταυτόχρονα και άγχος, μαζί με φόβο για τον καινούργιο ρόλο.

Μα ξεχνάς ότι αυτό το πλάσμα που κυοφορείται στα σπλάχνα σου, σε έχει από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε, μέσα του. Είσαι κάτι παραπάνω από τα κύτταρα και τα γονίδια. Είσαι ο χώρος που αναπτύσσεται, με πληροφορίες από τα βιώματα σου. Αφουγκράζεται μέσα από τον πλακούντα τον ήχο της καρδιάς σου, της φωνής σου, τον ήχο της πέψης σου.  Και όταν βγαίνει στο κόσμο το έχεις στην αγκαλιά σου και προσπαθείς να το μάθεις και να σε μάθει. Να το βοηθήσεις να σταθεί στα πόδια του, πραγματικά και αλληγορικά.

Στην Γιορτή της Μητέρας, τιμούμε όλες τις μητέρες.. εκείνες που έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους, έχοντας υποστήριξη και αγάπη, εκείνες που θέλησαν, προσπάθησαν και κατάφεραν με πολλές προσπάθειες και ψυχικό κόστος να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο, εκείνες της μητέρες που τόλμησαν να υιοθετήσουν ένα παιδί και να το αγαπήσουνε σαν να βγήκε από το σώμα τους. Γιατί η αγάπη της μητέρας, σκεπάζει και προστατεύει με άνευ όρων αποδοχή τα παιδιά της.

Γιορτάζουμε την μοναδική αίσθηση που βιώνει μια μητέρα, όταν νιώθει για πρώτη φορά, μια ζωή να «κλωτσάει» μέσα της και να συνδέεται με το μωρό της με ένα μοναδικό τρόπο, όταν βιώνει 9 μήνες την προσμονή, συντροφιά με την αγωνία, «να πάνε όλα καλά», όταν αυτή η μοναδική σύνδεση της μαμάς με το παιδί, χτίζεται και δημιουργείται μέσα στο σώμα της.

Αναγνωρίζουμε όλες τις μητέρες του κόσμου, που λυγίζουν και ξανασηκώνονται, που θυμώνουν και συγχωρούν, που φωτίζουν τον δρόμο των παιδιών τους προς το μέλλον, που βιώνουν ταυτόχρονα πολλά συναισθήματα, που αφουγκράζονται και νιώθουν τις ανάγκες ή και τα συναισθήματα των παιδιών τους, μόνο με μια ματιά.

Στην roē στηρίζουμε, σεβόμαστε και αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις δυσκολίες των μαμάδων, τους προβληματισμούς τους, τις αγωνίες τους, αλλά και τις χαρές τους! Τα όνειρα τους! 

Μοιραζόμαστε μαζί σας τα ερωτηματικά και τους προβληματισμούς σας, την μοναδική αλήθεια του προσωπικού σας μονοπατιού σε αυτή την ιδιαίτερη πορεία της ζωής σας. 

Τιμούμε την αγάπη, την δύναμη να φέρνεις ένα παιδί στον κόσμο, τιμούμε την αποδοχή και την φροντίδα, τιμούμε το νοιάξιμο, τιμούμε την αντοχή και την ψυχική ανθεκτικότητα, τιμούμε το φως που δίνει ως φάρος στην πορεία των παιδιών της.

Τιμούμε όλες τις Μητέρες και τις προσπάθειες τους. 

Τιμούμε τις Μητέρες που υιοθέτησαν ένα παιδί και το αγάπησαν και το φρόντισαν σαν να βγήκε από τα σπλάχνα τους, μέσα από μεγαλείο ψυχής, ενάντια σε όλα τα εμπόδια.

Γιορτάζουμε όλα εκείνα τα μεγάλα κατορθώματα, τιμούμε τις αγωνίες, τις χαρές, την λάμψη στα μάτια τους όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά το νεογέννητο μωρό τους, τα δάκρυα στα μάτια τους όταν κουράζονται και λυγίζουν, όταν φοβούνται, όταν αργότερα τσακώνονται με το έφηβο παιδί τους και αναρωτιούνται αν τα έχουν κάνει όλα σωστά, που έχουν φταίξει και τι μπορούν να κάνουν να διορθώσουν την κατάσταση.

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια το να πεις ότι η μητρότητα εμπεριέχει ανάμεικτα συναισθήματα ήταν κάτι που δεν ήταν πάντα αποδεκτό. Η πραγματικότητα είναι όμως, ότι πλέον μπορούμε και μιλάμε ανοιχτά για το ότι η μητρότητα μπορεί να φέρει τη χαρά που έχεις φέρει στον κόσμο έναν άνθρωπο, αλλά κάποιες φορές μπορεί να φέρει και κάποιες ανασφάλειες. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι και τα δύο αυτά διαφορετικά συναισθήματα είναι εντάξει όταν τα βιώσουμε.

Η μητρότητα έχει χαρά, έχει συγκίνηση, έχει αγωνία, έχει ηρεμία, κούραση, ένταση. Ένα σύνολο συναισθημάτων που μπορεί να τα βιώνεις καθημερινά.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν σε προετοιμάζει για αυτό το ρόλο. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε και μαθαίνουμε από μικρή ηλικία είναι ότι οι λέξεις μητέρα και φροντίδα πάνε μαζί. Ναι φροντίζουμε, αγαπάμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Κάποιες φορές όμως μας έχει φορεθεί και αυτή η ταμπέλα της “Supermamas”, της μαμάς που μπορεί να τα κάνει όλα. 

Γιορτάζουμε την μαμά που είτε εργάζεται είτε μένει σπίτι, έχει τα ίδια αποθέματα Ψυχικής ανθεκτικότητας, προκειμένου να είναι παρούσα συναισθηματικά και πρακτικά στα παιδιά της, ακόμα και όταν η ίδια δεν έχει υποστηρικτικό πλαίσιο.

Με αφορμή την γιορτή της μητέρας ας προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε το σημαντικό ρόλο της μητρότητας, καθημερινά και με συνέπεια.

Χρόνια πολλά σε όλες τις ‘μανούλες’.

Στην roē τιμούμε, όλες τις μητέρες που επιλέγουν κάθε στιγμή, να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, στην πορεία προς την ανατροφή ενός ανθρώπου, χωρίς συγκεκριμένη πυξίδα και χωρίς οδηγίες χρήσεως για διευκόλυνση!

Συνδέσου με τη roē
Διάβασαν αντίστοιχα
Το Σιάτσου Μασάζ (shiatsu massage) και τα Οφέλη του
Καλοκαίρι και Ψυχική Υγεία μαζί με την roē
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: Αναγνώριση και Αντιμετώπιση
Παιδικη αδελφική ζήλια: Καλλιεργώντας υγιείς σχέσεις μεταξύ των παιδιών
Πως θα θέλατε να επικοινωνήσουμε;
Τηλεφωνήστε μας στο 214 4087 550
Οδηγίες Πρόσβασης
Φόρμα επικοινωνίας
Επικοινώνησε μαζί μας
ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ,
ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ.
Μαζί βρίσκουμε την κατάλληλη προσέγγιση για τις δικές σου ανάγκες.