ΤΙΜΗ EARLY BIRD ΕΩΣ 21/3 : Από 450€ -> 270€
Σε ποιους απευθύνεται:
- Γονείς, τα παιδιά των οποίων είναι μεταξύ των ηλικιών 0-11
(πρώτος κύκλος εργαστηρίων: 29/3, 5/4, 12/4 10:00-13:00)
- Γονείς, τα παιδιά των οποίων είναι μεταξύ των ηλικιών 12-17
(δεύτερος κύκλος εργαστηρίων: 29/3, 5/4, 12/4 14:00-17:00)
Σκοπός:
Ο σκοπός αυτού του κύκλου των 3 εργαστηρίων είναι σε ένα πρώτο επίπεδο να εξοικειώσει τον γονέα με έννοιες, όπως:
Νευροπλαστικότητα & Κορτιζόλη
Ενεργητική Ακρόαση & Ανατροφοδότηση
Συναισθηματική Νοημοσύνη & Υπευθυνότητα
ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο να συστήσει & να προτείνει συγκεκριμένες πρακτικές, ώστε ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συναντήσεων, ο γονέας να είναι σε θέση να τις εφαρμόσει στο γονεϊκό του ταξίδι.
Γιατί να συμμετέχω;
Για να φτιάξεις μαζί με το παιδί μια καθημερινότητα με περισσότερη συνεργασία, αυτονομία & συνεπώς ηρεμία. Γιατί, όπως σε κάθε ταξίδι, έτσι και στο γονεικό, οφείλεις στον εαυτό σου, ως γονέας τις πιο όμορφες στιγμές.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως η ευθύνη για να τις ζήσουμε είναι πάνω μας.
Ας κάνουμε λοιπόν κάτι γι’ αυτό.
Περιεχόμενο εργαστηρίων:
Τι είναι & πως μπορώ να εφαρμόσω πρακτικά την Ενεργητική Ακρόαση στη σχέση μου με το παιδί μου;
Η Ενεργητική Ακρόαση θεωρείται μια μεγαλειώδης τεχνική, που ακουμπά στη βάση όλων των σχέσεων, συνεπώς και της σχέσης μας με το παιδί. Ουσιαστικά αφορά στο πρώτο επίπεδο αλληλεπίδρασης μας με το παιδί, που όπως γνωρίζουμε πια τόσο βιβλιογραφικά όσο & ερευνητικά μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για το χτίσιμο μιας σχέσης ασφάλειας, σεβασμού, αποδοχής αλλά και εμπιστοσύνης με το παιδί.
Τι είναι & πως μπορώ να εφαρμόσω πρακτικά την Ανατροφοδότηση;
Η Ανατροφοδότηση έπεται της Ενεργητικής Ακρόασης και θέτει τον γονέα στον ρόλο του “καθρέπτη”. Επί της ουσίας, η Ανατροφοδότηση ως τεχνική, θεωρείται κρίσιμης σημασίας για το πως το παιδί εισπράττει αυθεντικό ενδιαφέρον από τον γονέα αλλά & πως μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους ενθαρρύνει ο ίδιος την αφήγηση του παιδιού, γεγονός που απασχολεί πολύ στις μέρες μας τους γονείς & κυρίως κατά την εφηβεία.
Τι είναι & πως μπορώ να καλλιεργήσω την Συναισθηματική μου Νοημοσύνη ως γονέας;
Η έννοια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης θεωρείται τα τελευταία χρόνια, όχι ως απλά μια δεξιότητα αλλά ως το κλειδί της ευτυχίας & της ευημερίας των ανθρώπων. Κατ’ αυτή την έννοια η Συναισθηματική Νοημοσύνη του γονέα μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο εργαλείο στο γονεϊκό του ταξίδι, ρίχνοντας τον φακό της εστίασης σε τεχνικές αναγνώρισης & διαχείρισης πρώτα των δικών του συναισθημάτων & έπειτα του παιδιού.
Πως μπορώ να καλλιεργήσω την Συναισθηματική Νοημοσύνη του παιδιού μου;
Επιπλέον, γνωρίζουμε πια ερευνητικά ότι η Συναισθηματική Νοημοσύνη μπορεί θεωρηθεί ένας προβλεπτικός παράγοντας για το κατά πόσον το άτομο θα γνωρίσει στη ζωή του προσωπική, ακαδημαϊκή, αλλά και επαγγελματική επιτυχία. Κατ’ αυτήν την έννοια, γρήγορα γίνεται κατανοητό πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργήσουμε στο παιδί αυτή η δεξιότητα, εξοπλίζοντας το με αυτό το δώρο για ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή του.
Πως λειτουργεί ο εφηβικός εγκέφαλος & τι χρειάζεται να κάνω ως γονέας;
Η εφηβεία χαρακτηρίζεται κατά κόρον, ως ένας “εφιάλτης”, όπου έφηβοι & γονείς πρέπει να υπομείνουν. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως η εφηβεία σαφώς μπορεί και να θεωρηθεί μια αρκετά προκλητική φάση, μιας και οι αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο του εφήβου είναι μεγάλες, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει και μια ευκαιρία άνθισης, ανοίγοντας επί της ουσίας το δρόμο για την ενήλικη ζωή του. Και το ερώτημα είναι ένα: Θα ζήσω την εφηβεία με το παιδί μου ως μέντορας ή ως δικαστής;
Τι είναι το “Παράθυρο Συμπεριφορών”, πως λειτουργεί η “Γραμμή Αποδοχής” & τελικά πως μπορώ να διαχειριστώ πιο αποτελεσματικά τις συγκρούσεις με το παιδί μου;
Η αλήθεια είναι ότι οι συγκρούσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ενός γονέα με το παιδί, ωστόσο αυτό δεν μπορεί απριόρι να θεωρηθεί κάτι κακό ή κάτι που πρέπει να εξαλείψουμε. Στόχος είναι η διαχείριση αυτών των συγκρούσεων με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο, ο οποίος θα μεταμορφώσει κυριολεκτικά τη σχέση με το παιδί σε μια πιο ειρηνική, περισσότερο δημιουργική & τελικά “παραγωγική” συνύπαρξη.