Έναρξη κύκλου 17/10 Λήξη Κύκλου: 19/12
1η συνάντηση Πέμπτη 17/10
2η συνάντηση Πέμπτη 31/10
3η συνάντησή Πέμπτη 14/11
4η συνάντηση Πέμπτη 28/11
5η συνάντηση Πέμπτη 12/12
6η συνάντηση Πέμπτη 19/12
Μετά την ολοκλήρωση της 2ης συνάντησης, δεν θα μπορούν να ενταχθούν νέα μέλη.
Προσωποκεντρική Προσέγγιση
«Ολοκληρωμένος άνθρωπος: ένας άνθρωπος που μπορεί να είναι όλο και περισσότερο οι δυνατότητές του» (Ιωσηφίδη & Ιωσηφίδης, 2002, σελ: 197).
Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης – Βασικές Πληροφορίες
Σε κλίμα εμπιστοσύνης, σεβασμού και ασφάλειας δομείται και λειτουργεί η Ομάδα Συνάντησης όπου το κάθε μέλος της Ομάδας σχετίζεται όχι μόνο με τον συντονιστή (διευκολυντή) της ομάδας αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη, υποστηρίζοντας το ένα το άλλο και λαμβάνοντας το κάθε μέλος ρόλο διευκολυντή (θεραπευτή).
Η Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης λοιπόν αποτελεί ένα τρόπο να υπάρχουμε ώστε το «Εσύ και το Εγώ» να συναντηθούν στο «Εμείς» της Ομάδας, αναγνωρίζοντας, νοηματοδοτώντας και εκφράζοντας τα μέλη της Ομάδας τα εκάστοτε συναισθήματά τους για τη δημιουργία μια διευκολυντικής συνάντησης και σχέσης μέσα στην ίδια την Ομάδα.
Πρόκειται για μια κλειστή Ομάδα Συνάντησης, η οποία απαρτίζεται από πέντε (5) έως οχτώ (8) μέλη. Τα μέλη που θα ξεκινήσουν δεσμεύονται για την παραμονή τους στην Ομάδα σε όλο τον κύκλο έναρξης, ανάπτυξης και ολοκλήρωσης της Ομάδας αυτής. Αυτό συνεπάγεται ό,τι δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ομάδα Συνάντησης νέα μέλη μετά την ολοκλήρωση της 2ης Συνάντησης της Ομάδας.
Με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται και εξασφαλίζεται η συνοχή της Ομάδας, μέσω της αλληλεπίδρασης που επιτυγχάνεται και της εμπιστοσύνης που δημιουργείται μεταξύ των ιδίων μελών (διακριτών προσώπων όπως ονομάζονται σταδιακά και με το πέρασμα του χρόνου και της ανάπτυξης σχέσης και διαδικασίας γνωστικής / συναισθηματικής / βιωματικής επεξεργασίας) της Ομάδας.
Πως λειτουργεί η Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης
- Μέσα στην Ομάδα τα άτομα βιώνουν τον εαυτό τους σε σχέση
- Η Ομάδα παρέχει την δυνατότητα των σχέσεων ανάμεσα σε αρκετά μέλη και της ανατροφοδότησης από αυτά στο εδώ και τώρα. Η εμπειρία αυτή μεταφέρεται στην ζωή έξω από την Ομάδα.
- Κανείς πια δεν είναι μόνος αλλά υπάρχουν πολύ συνοδοιπόροι.
- Ο καθένας είναι θεραπευτικός για κάποιον άλλο. Τα άτομα ανακαλύπτουν την δύναμη που έχουν στο να βοηθούν κάποιον άλλο.
- Στην Ομάδα Συνάντησης ο θεραπευτής είναι όλη η ομάδα.
Διεύρυνση και αλλαγή «Προσώπων» μέσα από την Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης
Μέσα στην Ομάδα δουλεύονται θέματα όπως υπαρξιακό άγχος, απώλεια – πένθος, μοναξιά, κατάθλιψη, αυτοεικόνα, χαμηλή αυτοεκτίμηση / αυτοπεποίθηση κ.α.. Ειδικότερα μπορούμε να συνοψίσουμε ό,τι τα μέλη μιας Ομάδας Συνάντησης έχουν την δυνατότητα να «συναντηθούν» με τις ακόλουθες έννοιες / συνθήκες:
- Την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους μέσω της διεύρυνσης του «εαυτού»
- Την συνύπαρξη με έννοιες όπως αλλαγή, εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση, αυθεντικότητα και αποδοχή
- Την φροντίδα του «εαυτού» τους μέσω της ισοτιμίας και του σεβασμού των μελών της Ομάδας Συνάντησης
- Την γνωριμία και την όσο τον δυνατόν πληρέστερη κατανόηση της σπουδαιότητας και σημαντικότητας των εμπειριών, συναισθημάτων και στάσης τους απέναντι στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην δική τους πραγματικότητα
- Την ανοιχτότητα τους σε όλα τα στοιχεία της οργανισμικής τους εμπειρίας, αναπτύσσοντας εμπιστοσύνη σε αυτό που είναι, αναγνωρίζοντας ότι το κέντρο αξιολόγησης είναι ο ίδιος ο εαυτός
- Την ανάληψη ευθύνης για την ζωή τους, με εμπιστοσύνη στον εσωτερικό τους κόσμο και στις δυνατότητές τους ώστε να οδηγηθούν στον δρόμο της αυτογνωσίας και της δικής τους αυτό-αποδοχής (Mearns & Thorne, 2007)
- Την διαδικασία και την υιοθέτηση της ιδέας του «Γίγνεσθαι Πρόσωπο» (McLeod, 2005, σελ: 221).
Στόχος της Ομάδας Προσωπικής Ανάπτυξης
Στόχος της Ομάδας Συνάντησης είναι η ενεργητική ακρόαση των μελών της Ομάδας, η προσπάθειά τους να σχετιστούν, να αποκριθούν αυθεντικά με ενσυναίσθηση και αποδοχή, με την εχεμύθεια ως μια βασική αρχή που ισχύει όπως και στην προσωπική θεραπεία, τηρώντας το απόρρητο και εξασφαλίζοντας το ασφαλές πλαίσιο της Ομάδας Συνάντησης.