Ο χωρισμός είναι στην λίστα των 10 πιο επώδυνων καταστάσεων για τον άνθρωπο.
Οι χωρισμοί είναι συναισθηματικά επίπονοι, αφού χάνουμε – οριστικά στις περισσότερες περιπτώσεις- κάποιον με τον οποίον έχουμε συνδεθεί, επενδύσει και αγαπήσει.
Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μας θα βιώσει τον χωρισμό του με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο και καλό είναι να «ακούσει» προσεκτικά τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και τις σωματικές του αισθήσεις, ώστε να κατανοήσει τον τρόπο της προσωπικής του βίωσης.
Τα 5 στάδια του πένθους & του χωρισμού
Η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή , είναι τα βασικά στάδια στο πένθος και είναι τα ίδια που έρχονται να μας συναντήσουν και στον χωρισμό.
Κάθε φορά που μια σχέση ζωής, ή μια ρομαντική σχέση φτάνει στο τέλος της, αυτό που βιώνουμε μέσω του χωρισμού, δεν είναι μόνο η απώλεια της επαφής μας με το συγκεκριμένο άτομο, αλλά και η απώλεια της οικειότητας που είχαμε αναπτύξει μαζί του, των συναισθημάτων που είχαμε μοιραστεί, του χρόνου που είχαμε διαθέσει σε αυτή τη σχέση, των σχεδίων που είχαμε κάνει για το μέλλον και πολλών ακόμη στοιχείων.
Ο χρόνος που διήρκησε η σχέση, η εγγύτητα που είχε αναπτύξει το ζευγάρι, το φιλικό και το οικογενειακό περιβάλλον, μπαίνουν στην εξίσωση και επηρεάζουν την ένταση με την οποία θα βιώσει κάποιος τη θλίψη του.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κατανοήσουμε ότι αυτά που χάνουμε όταν χωρίζουμε, δεν είναι απλά η φυσική παρουσία ενός συγκεκριμένου ανθρώπου από την καθημερινότητά μας, αλλά πολλά περισσότερα και είναι φυσικό να «πενθούμε» για αυτά.
Αν και έχει οριστεί μια τυπική σειρά στις αναφορές για τα στάδια (τις διαδικασίες του πένθους), είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καθένας μας μπορεί να τα βιώσει και με διαφορετική σειρά και ένταση, αλλά και να «παραλείψει» κάποιο από αυτά.
Άρνηση: Το αρχικό σοκ
Η αρχική αντίδραση όταν τελειώνει μια σχέση, ειδικά αν δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίσαμε το τέλος, εκδηλώνεται μέσα από την άρνηση, το σοκ και τη δυσπιστία. Είναι πολύ φυσικό να αισθανόμαστε έτσι, αφού χρειάζεται χρόνος για να αποδεχτούμε την πραγματικότητα της νέας κατάστασης και να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι η σχέση έχει τελειώσει πραγματικά. Είναι οδυνηρή η διαδικασία του να εγκαταλείψει κανείς την ελπίδα και να αποδεχτεί πως ό,τι είχε «χτίσει» με έναν άνθρωπο δεν ήταν παρά παλάτια στην άμμο.
Θυμός: Η συναισθηματική απελευθέρωση
Ο θυμός είναι μία πολύ πιθανή επόμενη αντίδραση, ιδιαίτερα εάν ο χωρισμός συνδέεται με θέματα που αφορούν σε τραυματικές καταστάσεις όπως :
η προδοσία από την πλευρά του πρώην συντρόφου,
τα ψέματα προς εσάς ή για εσάς,
η παραβίαση των προσωπικών σας ορίων κ.α.
Το συναίσθημα του θυμού είναι ένα πολύ «καυτό» συναίσθημα, για αυτό και θα το δείτε συχνά να απεικονίζεται ως ηφαίστειο, αφού εμπεριέχει την έκρηξη, ή σαν παγόβουνο αφού βλέπουμε μόνο την κορυφή του και αγνοούμε πόσο βαθιές είναι οι αιτίες που το δημιούργησαν. Ο θυμός μπορεί να κρύβει μέσα του πόνο από την παιδική μας ηλικία. Από τις φορές που δεν ακουστήκαμε, από τις φορές που δεν πήραμε στοργή, καλοσύνη, νοιάξιμο, προσοχή. Ο θυμός χρειάζεται διαχείριση και σταδιακή εκτόνωση, γιατί μας δυσκολεύει να κάνουμε το επόμενο βήμα!
Διαπραγμάτευση: Η φάση «τι θα γινόταν αν;»
Η διαπραγμάτευση δεν είναι, παρά οι νοητικές διεργασίες που κάνουμε στην προσπάθειά μας να ανατρέψουμε την κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί. Είναι η προσπάθεια να «παζαρέψουμε» με τον σύντροφό μας τις συνθήκες που μας έφεραν στο κατώφλι του χωρισμού και η πρόταση από την πλευρά μας να ξανασκεφτεί τον τερματισμό της σχέσης.
Διαπραγμάτευση είναι ακόμη αυτό το μόνιμο: «τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να τα ξεχάσουμε όλα;», ή «τι θα γινόταν αν δεν είχε συμβεί αυτό;». Τα ατελείωτα και αναπάντητα δηλαδή “και αν…” που μας ταξιδεύουν από το παρελθόν στο μέλλον, παρακάμπτοντας το οδυνηρό παρόν!
Η μαγική συνταγή για τη μείωση των αδιάκοπων εσωτερικών ερωτήσεων που σηματοδοτούν την περίοδο της διαπραγμάτευσης, είναι η γείωσή μας στο εδώ και τώρα. Κάποιες τεχνικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γειωθούμε, είναι:
- Το 5-4-3-2-1: Ονομάτισε 5 πράγματα που μπορείς να δεις,
4 πράγματα που μπορείς να ακούσεις, 3 πράγματα που μπορείς να νιώσεις με την αφή σου, 2 πράγματα που μπορείς να μυρίσεις και 1 που μπορείς να γευτείς.
- Το mindfulness
- To να αλλάξουμε στάση σώματος: Να καθίσουμε αν είμασταν όρθιοι, να τεντωθούμε, να σφίξουμε τις γροθιές μας και να τις αφήσουμε μετά χαλαρές, να αναπηδήσουμε επί τόπου ή να χορέψουμε.
Κατάθλιψη: το πιο σκοτεινό στάδιο
Μετά από έναν χωρισμό είναι πιθανό να εμφανιστούν συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Άσχετα με το αν ξεκινήσατε εσείς ή το άλλο μέλος της σχέσης τον χωρισμό, μπορεί να νιώσετε θλίψη, καθώς σας λείπουν όλα εκείνα τα επιμέρους «κομμάτια» του ανθρώπου που χάνετε, αλλά και της σχέσης που είχατε και που εκτιμάτε ότι θα σας λείψουν περισσότερο. Έτσι, μπορεί να σας κατακλίσουν αισθήματα σωματικά, όπως: απώλεια όρεξης ή η τάση να τρώτε περισσότερο, δυσκολίες συγκέντρωσης, αϋπνία ή υπνηλία, αδιαφορία για πράγματα που πριν αγαπούσατε ( ανηδονία ) να κάνετε και γενικότερα έλλειψη ενδιαφέροντος, καθώς και συναισθήματα, όπως ντροπή, ενοχή, αδικία, απόρριψη, εγκατάλειψη κλπ.
Αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, έχοντας τα περισσότερα των συμπτωμάτων και δείτε ότι τα συμπτώματα αυτά παραμένουν για χρόνο που ξεπερνά τις 2 εβδομάδες, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό.
Αποδοχή: Βρίσκοντας την ειρήνη μέσα μας
Αποδοχή είναι η ενέργεια του δέχομαι κάτι, όπως αυτό συμβαίνει. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα πρώτο δείγμα που σηματοδοτεί ότι κάποιος συμβιβάζεται με τον χωρισμό, είναι εκείνη η στιγμή μετά τον χωρισμό, που γίνεται σαφές μέσα μας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συμφιλίωσης με τον πρώην σύντροφο.
Αποδοχή δε σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που συνέβη. Αντίθετα, σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε πλέον τα πράγματα ρεαλιστικά και να κατανοήσουμε ότι η σχέση έχει τελειώσει και ότι είναι η ώρα να συνεχίσουμε την ζωή μας χωρίς τον/την πρώην σύντροφό.
Είναι η στιγμή που περνάμε από τον πόνο και τη θλίψη, στη δράση. Η στιγμή που παίρνουμε πάλι την ευθύνη του εαυτού μας με αγάπη, κατανόηση και ουσιαστική φροντίδα, ώστε να ενδυναμωθούμε και να προχωρήσουμε με σιγουριά στην προσωπική μας ανάπτυξη και ενδεχομένως στην δημιουργία νέων σχέσεων.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε:
- Να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας.
- Τα πάντα στην ζωή μας περνάνε μέσα από διαδικασίες και το να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις διαδικασίες αυτές, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.
- Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάγκη να το περάσουμε μόνοι μας
- Ακόμη κι αν δεν υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον γύρω μας, υπάρχουν ειδικοί.
Δείτε εδώ το σχετικό σεμινάριο με θέμα «Ζευγάρια: Οδηγός Επιβίωσης»