roē
ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΖΩΙΑΣ
26 Μαρτίου - Έλενα Κοντογιάννη | Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Attachment Parent Educator

Συναισθηματική Μοναξιά: Κατανόηση και Αντιμετώπιση της

Εισαγωγή

Στην ένταση και στο τρέξιμο της σύγχρονης κοινωνίας, όπου η επικοινωνία έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ, ένα παράδοξο φαινόμενο εξακολουθεί να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους: η συναισθηματική μοναξιά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, παρά το γεγονός ότι περιβάλλονται από ανθρώπους, νιώθουν βαθιά μέσα τους ένα κενό, μια αποξένωση που δεν γεμίζει με απλές κοινωνικές επαφές. Αυτή η αίσθηση έλλειψης ουσιαστικής σύνδεσης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι ακριβώς είναι η συναισθηματική μοναξιά, πώς διαφέρει από τη φυσική μοναξιά, καθώς και τις επιστημονικές θεωρίες που εξηγούν το φαινόμενο.

Τι είναι η συναισθηματική μοναξιά; 

Η συναισθηματική μοναξιά δεν αναφέρεται απλώς στην απουσία ανθρώπων γύρω μας, αλλά στην απουσία ουσιαστικών συναισθηματικών δεσμών. Είναι το συναίσθημα ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει πραγματικά ή ότι δεν έχουμε κάποιον να μοιραστούμε τις πιο βαθιές μας σκέψεις και συναισθήματα.

Διαφοροποίηση από τη φυσική μοναξιά

  • Η φυσική μοναξιά αφορά την αντικειμενική κατάσταση της απομόνωσης, όταν δεν έχουμε κοινωνικές επαφές ή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.
  • Η συναισθηματική μοναξιά, αντίθετα, μπορεί να βιωθεί ακόμα και όταν κάποιος βρίσκεται μέσα σε μια σχέση ή περιβάλλεται από οικογένεια και φίλους. Δεν αφορά την ποσότητα των κοινωνικών επαφών, αλλά την ποιότητά τους.

Επιστημονικές θεωρίες για τη συναισθηματική μοναξιά Έρευνες στην ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες δείχνουν ότι η μοναξιά δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα, αλλά μια βασική ανάγκη του ανθρώπινου εγκεφάλου που δεν ικανοποιείται.

  • Ο John Cacioppo, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της μοναξιάς, υποστήριξε ότι η μοναξιά είναι ένα σήμα συναγερμού του οργανισμού μας, παρόμοιο με την πείνα και τη δίψα, που μας κινητοποιεί να αναζητήσουμε κοινωνικές σχέσεις. Όταν αυτό το σήμα αγνοείται, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, άγχος και κατάθλιψη.
  • Η θεωρία της προσκόλλησης του Bowlby εξηγεί πως οι πρώτες εμπειρίες μας με τις σχέσεις επηρεάζουν τη συναισθηματική μας ασφάλεια στην ενήλικη ζωή. Όσοι είχαν ασφαλείς συναισθηματικούς δεσμούς στην παιδική ηλικία είναι πιθανότερο να δημιουργήσουν σταθερές και υποστηρικτικές σχέσεις ως ενήλικες, ενώ όσοι μεγάλωσαν με ανασφαλείς δεσμούς μπορεί να βιώνουν συχνότερα συναισθηματική μοναξιά.
  • Σύμφωνα με τη θεωρία της αυτοκαθοριζόμενης συμπεριφοράς των Deci και Ryan, οι άνθρωποι έχουν τρεις βασικές ψυχολογικές ανάγκες: την αυτονομία, την ικανότητα και τη συνδεσιμότητα. Όταν η ανάγκη για ουσιαστικές σχέσεις δεν καλύπτεται, το αίσθημα μοναξιάς γίνεται έντονο και επηρεάζει την ευημερία μας.

Η κατανόηση αυτών των θεωριών μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά το αίσθημα της μοναξιάς και να αναζητήσουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή μας.

Η ανθρώπινη ανάγκη για σύνδεση και κατανόηση

Η συναισθηματική μοναξιά δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα του να είμαστε μόνοι, αλλά το πιο επώδυνο είναι το αίσθημα ότι δεν υπάρχει κανείς που να καταλαβαίνει τα συναισθήματά μας. Ο εγκέφαλός μας αναζητά αυτή τη σύνδεση, και όταν δεν την βρίσκει, το κενό γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να μας παραλύσει, να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας και να μας απομακρύνει από άλλους ανθρώπους, ακόμα κι όταν βρίσκονται δίπλα μας. Η συναισθηματική μοναξιά είναι αυτή που δεν φαίνεται στους άλλους, αλλά που μας αφήνει με μια μόνιμη αίσθηση απογοήτευσης και απώλειας. Είναι αυτή η αποξένωση που δεν έχει γεμίσματα, δεν έχει λόγια, δεν έχει αγγίγματα.

Αίτια της Συναισθηματικής Μοναξιάς

Η συναισθηματική μοναξιά δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά είναι συχνά αποτέλεσμα μιας αλυσιδωτής αντίδρασης, που ξεκινά από την πρώιμη παιδική ηλικία και αναπτύσσεται με την πάροδο των χρόνων. Η ικανότητά μας να συνδεόμαστε με άλλους ανθρώπους είναι μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, που δεν περιορίζεται στην ποσότητα των κοινωνικών επαφών που έχουμε, αλλά στην ποιότητα αυτών των σχέσεων.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα κύρια αίτια που οδηγούν στην συναισθηματική μοναξιά:

1. Η απουσία συναισθηματικής ασφάλειας στην παιδική ηλικία

Όταν μεγαλώνουμε σε περιβάλλοντα όπου το συναίσθημα δεν εκφράζεται ή δεν αναγνωρίζεται, όταν δεν υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιος θα μας στηρίξει στις δύσκολες στιγμές, τότε αναπτύσσουμε δυσκολία στο να συνδεθούμε συναισθηματικά με τους άλλους. Το παιδί που δεν έμαθε να εκφράζει την ευαλωτότητά του, ενδέχεται ως ενήλικας να αισθάνεται «εγκλωβισμένο» στην μοναξιά του, παρά τις κοινωνικές επαφές που μπορεί να έχει. Η έλλειψη αυτών των πρώτων, ασφαλών συναισθηματικών δεσμών, μπορεί να οδηγήσει στην αίσθηση ότι «δεν αξίζουμε» την αυθεντική σύνδεση με τους άλλους.

2. Σημαντικές αλλαγές στη ζωή

Η ζωή είναι γεμάτη από ανατροπές που μπορούν να αλλάξουν την πορεία των σχέσεων μας και να μας αφήσουν με μια αίσθηση κενού. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός, η απομάκρυνση από παλιούς φίλους ή η αλλαγή περιβάλλοντος (όπως η μετακόμιση σε μια νέα πόλη ή χώρα) μπορεί να προκαλέσουν την αποδόμηση των δεσμών που μας κρατούσαν συνδεδεμένους. Σε τέτοιες περιόδους, το αίσθημα της μοναξιάς δεν είναι απλά η απουσία άλλων, αλλά η αίσθηση της απομόνωσης στον κόσμο, του να βρίσκεσαι σε ένα μέρος όπου νιώθεις ξένος, ακόμα κι αν υπάρχει κόσμος γύρω σου.

3. Κοινωνική απομόνωση λόγω των απαιτήσεων της καθημερινότητας

Η πίεση από τις καθημερινές υποχρεώσεις, η εργασία, οι οικογενειακές ευθύνες, αλλά και η συνεχής επαφή με τις ψηφιακές συσκευές μπορούν να μας απομακρύνουν από τις αυθεντικές ανθρώπινες σχέσεις. Μπορεί να βρίσκουμε τους εαυτούς μας περικυκλωμένους από ανθρώπους, αλλά χωρίς να έχουμε πραγματική σύνδεση μαζί τους. Η τεχνολογία, παρά το γεγονός ότι μας προσφέρει τρόπους επικοινωνίας, συχνά αναπαράγει μια «φανταστική» επαφή, που δεν αντικαθιστά την ανάγκη μας για ουσιαστική, πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση.

4. Εσωτερικές συγκρούσεις και δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων

Άλλοι άνθρωποι μπορεί να είναι περισσότερο επιρρεπείς στη συναισθηματική μοναξιά λόγω προσωπικών χαρακτηριστικών. Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, φοβίες γύρω από την απόρριψη, ή δυσκολία στο να ανοιχτούν και να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, συχνά βιώνουν μοναξιά, ακόμα κι όταν είναι περιτριγυρισμένα από άλλους. Η αίσθηση ότι «δεν αξίζω να με καταλάβουν» ή «δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν» είναι εξαιρετικά απογοητευτική και μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο μοναξιάς, όπου κάθε νέα επαφή ενδέχεται να μοιάζει με μια «επιβεβαίωση» των παλιών φόβων.

Αυτά τα αίτια είναι απλά μερικά από τα πολλά που μπορούν να πυροδοτήσουν τη συναισθηματική μοναξιά. Κάθε άτομο βιώνει τη μοναξιά με έναν μοναδικό τρόπο, που σχετίζεται με την ιστορία της ζωής του, τις εμπειρίες του και τις σχέσεις που έχει χτίσει. Η κατανόηση αυτών των αιτίων μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αναγνώριση της μοναξιάς μας και την αναζήτηση του τρόπου για να την ξεπεράσουμε.

Επιπτώσεις στη Συναισθηματική και Φυσική Υγεία

Η συναισθηματική μοναξιά δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογία μας, αλλά έχει και βαθιές συνέπειες στην φυσική μας υγεία. Η αίσθηση της απομόνωσης και της απόρριψης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του οργανισμού μας, προκαλώντας μία σειρά από ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις.

1. Ψυχολογικές Επιπτώσεις

Η συναισθηματική μοναξιά συνδέεται με την ανάπτυξη συναισθημάτων απογοήτευσης, αίσθησης ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όταν κανείς αισθάνεται απομονωμένος, η συναισθηματική του ευημερία κλονίζεται, και η κατάθλιψη ή το άγχος μπορούν να εισβάλουν στην καθημερινότητά του. Μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα άγχους, καθώς το άτομο αγωνίζεται να βρει νόημα και υποστήριξη στις σχέσεις του. Επιπλέον, οι άνθρωποι που βιώνουν συναισθηματική μοναξιά συχνά εκδηλώνουν αυξημένα επίπεδα θλίψης και συναισθηματικής απόστασης, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την ικανότητά τους να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις ή να αναγνωρίσουν την υποστήριξη από το περιβάλλον τους.

2. Σωματικές Επιπτώσεις

Η συναισθηματική μοναξιά, αν και ξεκινά από την ψυχή, έχει και βαθιές επιπτώσεις στο σώμα μας, πολλές φορές με τρόπους που δεν περιμένουμε. Η συνεχής αίσθηση απομόνωσης και απογοήτευσης μπορεί να προκαλέσει σωματικές αντιδράσεις, όπως αυξημένα επίπεδα άγχους, το οποίο διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Όταν βιώνουμε απομόνωση, το σώμα μας ανταποκρίνεται αυξάνοντας την παραγωγή κορτιζόλης, την ορμόνη του άγχους, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Το άγχος αυτό δεν μένει μόνο στο μυαλό – μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, αυξάνοντας την πίεση και θέτοντας σε κίνδυνο την καρδιοαγγειακή υγεία μας. Επιπλέον, το σώμα μας χρειάζεται κίνηση και φροντίδα για να λειτουργεί σωστά. Όταν νιώθουμε μοναξιά, συχνά απομακρυνόμαστε από την υγιή διατροφή και τη σωματική άσκηση. Η συναισθηματική απομόνωση μπορεί να μας αποτρέπει από το να φροντίσουμε τον εαυτό μας, κάτι που σταδιακά οδηγεί σε κακές διατροφικές συνήθειες και έλλειψη ύπνου. Αυτοί οι παράγοντες, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές σωματικές καταστάσεις, όπως υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτές οι επιπτώσεις δεν είναι μοιραίες. Υπάρχουν τρόποι να σπάσουμε τον κύκλο της μοναξιάς και να φροντίσουμε τον εαυτό μας, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Μια πιο συνειδητή σύνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους μπορεί να κάνει θαύματα, αποκαθιστώντας την ισορροπία και την ευημερία σε κάθε επίπεδο.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση της συναισθηματικής μοναξιάς απαιτεί προσπάθεια και ειλικρινή διάθεση για αλλαγή. Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να μειώσουμε ή ακόμα και να ξεπεράσουμε τη μοναξιά, βελτιώνοντας τη συναισθηματική μας ευημερία και ανακτώντας την αίσθηση σύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας.

  1. Συμμετοχή σε ομάδες ενδιαφερόντων και κοινωνικές δραστηριότητες
    Η συμμετοχή σε ομάδες ή δραστηριότητες που μας ενδιαφέρουν είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βρούμε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και να δημιουργήσουμε αυθεντικές συνδέσεις. Αυτές οι ομάδες μπορεί να αφορούν τον αθλητισμό, την τέχνη, τη μουσική, τη λογοτεχνία ή ακόμα και την εθελοντική εργασία. Το σημαντικό είναι ότι παρέχουν την ευκαιρία να βρούμε ανθρώπους που καταλαβαίνουν τις ανάγκες μας και με τους οποίους μπορούμε να μοιραστούμε συναισθήματα και εμπειρίες. Η δημιουργία νέων σχέσεων σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να μειώσει την απομόνωση και να προσφέρει ένα σταθερό δίκτυο υποστήριξης.
  2. Θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη
    Η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία είναι σημαντικά εργαλεία για την κατανόηση των αιτίων της μοναξιάς και την αντιμετώπισή της. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς, να κατανοήσουμε τις σχέσεις μας και να μάθουμε νέους τρόπους για να συνδεθούμε με τους άλλους. Επιπλέον, η θεραπεία μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
  3. Ενασχόληση με τον διαλογισμό και το mindfulness
    Η ενασχόληση με πρακτικές που ενισχύουν την εσωτερική ηρεμία και αυτογνωσία, όπως ο διαλογισμός ή το mindfulness, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην ενίσχυση της συναισθηματικής μας ανθεκτικότητας. Αυτές οι πρακτικές μας ενθαρρύνουν να ζούμε στο παρόν και να επανασυνδεόμαστε με τον εαυτό μας, δημιουργώντας μια αίσθηση ειρήνης και αποδοχής που βοηθά στη μείωση της μοναξιάς. Η συστηματική εξάσκηση τους μπορεί να ενισχύσει την ευημερία μας και να μας βοηθήσει να βρούμε βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
  4. Δημιουργία υγιών σχέσεων και κοινωνική στήριξη
    Η πιο σημαντική αλλαγή που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη συναισθηματική μοναξιά είναι η επανασύνδεση με τους ανθρώπους γύρω μας, με βάση την αυθεντικότητα και την εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ποιότητα των σχέσεων είναι πιο σημαντική από την ποσότητά τους. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με εκείνους που μας καταλαβαίνουν, να αφιερώσουμε χρόνο για να χτίσουμε υγιείς και υποστηρικτικές σχέσεις και να αποδεχτούμε τη βοήθεια που μας προσφέρεται.

Με αυτές τις προσεγγίσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε στην καταπολέμηση της συναισθηματικής μοναξιάς και να επαναφέρουμε την αίσθηση σύνδεσης και ζωντάνιας στην καθημερινότητά μας.

Ο ρόλος της roē

Στη roē δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος για εκείνους που αναζητούν να κατανοήσουν και να ξεπεράσουν τη συναισθηματική μοναξιά. Μέσα από τη σύνθεση επιστημονικής ψυχολογικής υποστήριξης και εναλλακτικών προσεγγίσεων, η roē βοηθά τους ανθρώπους να ξαναβρούν την αίσθηση σύνδεσης και ισχυρών δεσμών. Με σεμινάρια και συνεδρίες, η roē στέκεται δίπλα σε εκείνους που επιθυμούν να κάνουν ένα βήμα προς την αυτογνωσία και τη συναισθηματική ευημερία, προσφέροντας έναν χώρο πραγματικής υποστήριξης.

Η συναισθηματική μοναξιά είναι μια πρόκληση που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε. Όμως, η κατανόηση, η υποστήριξη και οι σωστές ενέργειες μπορούν να μας βοηθήσουν να την ξεπεράσουμε.

Βιβλιογραφία

PsychologyNow.gr. (2021). Μοναξιά: Ένα φαινόμενο του σύγχρονου κόσμου. Πώς επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία; 

Perlman, D., & Peplau, L. A. (1981). Toward a social psychology of loneliness. Personal Relationships, 3(1), 31–56.

Victor, C. R., & Yang, K. (2012). The prevalence of loneliness among adults: A case study of the United Kingdom. Journal of Psychology, 146(1–2), 85–104.

Hawkley, L. C., & Cacioppo, J. T. (2010).
Loneliness matters: A theoretical and empirical review of consequences and mechanisms.

Bowlby, J. (1988). A Secure Base: Parent-Child Attachment and Healthy Human Development. Basic Books.

Συνδέσου με τη roē
Διάβασαν αντίστοιχα
Αυτοπεποίθηση: Τι είναι και πως να την αποκτήσεις
Συναισθηματική Μοναξιά: Κατανόηση και Αντιμετώπιση της
Parent Coaching: Μεγαλώνοντας αυτόνομα & ανθεκτικά παιδιά
Κοινωνικό άγχος: Συμπτώματα και επιλογές θεραπείας
Πως θα θέλατε να επικοινωνήσουμε;
Τηλεφωνήστε μας στο 214 4087 550
Οδηγίες Πρόσβασης
Φόρμα επικοινωνίας
Επικοινώνησε μαζί μας
ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ,
ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ.
Μαζί βρίσκουμε την κατάλληλη προσέγγιση για τις δικές σου ανάγκες.