Η προδοσία είναι μια βαθιά ψυχολογική αδικία, γιατί δεν εμπεριέχει μόνο την αθέτηση κάποιας συμφωνίας ή κάποιων υποσχέσεων ή και υποχρεώσεων, αλλά μπορεί να έχει και ίχνη εκδίκησης ή σύγκρουσης!
Η προδοσία είναι συνώνυμη με την ιστορία, την πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις, τις κυβερνήσεις ,τις εταιρίες, τα μέλη των οικογενειών, τις φιλίες. Είναι συνυφασμένη με το όνομα του Ιούδα και του Εφιάλτη και πονάει ψυχολογικά όποιον την βιώνει με εφιαλτικό τρόπο.
Κατανοώντας την Προδοσία
Ως προδοσία θα ορίζαμε τη συναισθηματική αντίδραση ενός ατόμου που έζησε την παραβίαση, την τομή–σχισμή στην εμπιστοσύνη που έτρεφε για σημαντικά πρόσωπα ή ομάδες στην ζωή του.
Το συναισθηματικό κόστος της προδοσίας είναι τεράστιο, αφού το άτομο που τη βιώνει, αρχικά περνάει από το σοκ – ποιος περιμένει να τον προδώσει ο άνθρωπος που εμπιστεύεται; Περνάει από άρνηση -το στάδιο του «δεν μπορώ να το πιστέψω…»- αλλά και από θυμό, διαπραγμάτευση και κατάθλιψη-απογοήτευση, πριν καταφέρει κάποιος να το αποδεχτεί .
Σύμφωνα με πρόταση της Jennifer Freyd, PhD, Αμερικανίδας ερευνήτριας ψυχολογίας, συγγραφέα και εκπαιδευτικό (1991), αν η προδοσία, έρθει στην ζωή ενός ανθρώπου στην παιδική του ηλικία μέσω των φροντιστών του, από τους οποίους εξαρτάται έτσι κι αλλιώς η επιβίωση του, μπορεί (ειδικά αν το περιστατικό προκάλεσε και έντονο φόβο στο άτομο) να μετατραπεί σε τραύμα!
Το αίσθημα της προδοσίας που βιώνει κάποιος, μπορεί να είναι απόρροια:
- Συναισθηματικής ή άλλων μορφών κακοποίησης
- Απιστίας
- Επιθετικότητας
- Ενδοοικογενειακής βίας
Το συναισθηματικό της τίμημα όμως, είναι ταυτόσημο σε όλες τις περιπτώσεις και δεν είναι άλλο, από την έλλειψη εμπιστοσύνης. Έλλειψη εμπιστοσύνης και προς τους άλλους, αλλά και ως προς τον εαυτό!
Τα αίτια της προδοσίας
Και αυτός που προβαίνει, όμως, στην πράξη της προδοσίας, υποκινείται από μια σειρά σκέψεων και συναισθημάτων που τον «σπρώχνουν» προς αυτήν την κατεύθυνση.
Την πράξη της προδοσίας υποκινούν -τις περισσότερες φορές- το προσωπικό συμφέρον, το κέρδος, αλλά και η εκδίκηση, η αγανάκτηση, ο φόβος, η ντροπή, ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις, η πίστη ότι από αυτό θα μπορούσε να βγει και κάτι καλό!
Συνήθως, τα άτομα που τους είναι ευκολότερο να προδώσουν, έχουν επίσης δυσκολία στο να συνδεθούν ουσιαστικά με τον άλλον, να τον ενσυναιστανθούν –να μπουν στη θέση του.
Ο αντίκτυπος της προδοσίας
Δεν είναι πάντα εφικτό να διακόψει κανείς τις σχέσεις του με αυτόν που τον πρόδωσε και αυτό κάνει ακόμη πιο επώδυνο το αίσθημα. Πολλές φορές, παιδιά που έζησαν με γονείς που δεν υπήρξαν αξιόπιστοι στη σχέση τους μαζί τους και δεν κατάφεραν να τους παρέχουν ασφάλεια και σιγουριά , μπορεί ως ενήλικες να συνδεθούν με φίλους, συντρόφους ή συνεργάτες που παραβιάζουν τις ανάγκες τους, με τρόπους που έκαναν οι φροντιστές τους.
Συχνά, οι άνθρωποι που βίωσαν προδοσία, για να αντισταθμίσουν την οδύνη από τις αναμνήσεις που τους κατακλύζουν είτε δημιουργούν φανταστικές αναμνήσεις , αποδίδοντας στους αγαπημένους άλλους τρόπους συμπεριφοράς που θα ήθελαν να είχαν απέναντί τους, ή καταφεύγουν σε συμπεριφορές ασφαλείας για να επουλώσουν τις πληγές τους, όπως το φαγητό, το σεξ, ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τους αποσπάσει την προσοχή, την εστίαση τους από τον πόνο.
Τρόποι διαχείρισης της προδοσίας
Το να αναγνωρίσουμε και να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα που έφερε στην ζωή μας η προδοσία, είναι μια διαδικασία από την οποία θα χρειαστεί να περάσουμε.
Είναι σημαντικό για να προχωρήσουμε, να αναγνωρίσουμε και ότι μας προδώσαν και ότι αυτό μας πλήγωσε. Χρειάζεται ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας και θάρρος, για να δούμε τον αντίκτυπο της προδοσίας στο σύνολό της, αλλά η αποδοχή είναι αυτή που στο τέλος θα μας απελευθερώσει.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε χρειάζεται να κατηγορούμε τον εαυτό μας για ό,τι μας συνέβη.
Να είστε υπομονετικοί και φροντιστικοί με τον εαυτό σας. Δώστε του χώρο και χρόνο.
Μέχρι να ισορροπήσετε, αλλά και για όσο το επιθυμείτε, πάρτε απόσταση από τα άτομα ή την ομάδα των ανθρώπων που σας πρόδωσαν.
Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε, κι αν δεν υπάρχει κάποιος, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Επεξεργαστείτε με τη βοήθεια ειδικού τα συναισθήματα του φόβου, του θυμού της θλίψης, του άγχους και όσων άλλων σας προκάλεσε η προδοσία.
Η απομόνωση είναι η τάση που έχουν όσοι έχουν προδοθεί, αφού έχουν πειστεί ότι δεν μπορούν να βασιστούν σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτό τους. Η απομόνωση με τη σειρά της, φέρνει μοναξιά και η μοναξιά μας ωθεί να ανακυκλώνουμε αρνητικές και αδιέξοδες σκέψεις, οι οποίες μας «βουλιάζουν» όλο και περισσότερο. Για αυτό, μην αρνείστε την ανθρώπινη ανάγκη για κοινωνικοποίηση!
Είναι σημαντικές οι συναναστροφές, αλλά μην μπείτε σε νέες ή και παλαιότερες σχέσεις, χωρίς να οροθετηθείτε. Βάλτε όρια στις σχέσεις σας, δηλώστε τα θέλω και τις προθέσεις σας, για να προστατεύσετε τη συναισθηματική και την ψυχική σας ευεξία.
Αναγνωρίστε τυχόν μοτίβα που σας οδηγούν στο να βιώνετε το τραύμα ξανά και ξανά.
Συμφιλιωθείτε με την αλήθεια σας και συγχωρέστε -χωρέστε δηλαδή, από το συν+ χωράω κι αυτήν σας την εμπειρία στο σύνολο των εμπειριών της ζωής σας.
Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι του αξίζει να έχει αμοιβαία υποστηρικτικές και ουσιαστικές σχέσεις!
Η προδοσία, όπως και όλα τα δύσκολα συναισθήματα που βιώνουμε, αφήνει ίχνη στο μυαλό, την ψυχή και το σώμα μας, ακριβώς όπως αφήνουν τα τατουάζ από τα οποία θέλουμε να απαλλαγούμε. Όπως ακριβώς χρειάζεται να περάσουμε από μια συγκεκριμένη διαδικασία για να «σβήσουμε» την δερματοστιξία (τατουάζ) από το σώμα μας, έτσι ακριβώς χρειάζεται να διαβούμε το κατώφλι του ειδικού για να λειάνουμε τα ίχνη που η προδοσία, μας άφησε!
Πάντα ευθυγραμμισμένοι με τον άνθρωπο, στη roēδιαθέτουμε τους ειδικούς για να λάβετε την υποστήριξη που μπορεί να χρειάζεστε.
Δείτε εδώ το σχετικό σεμινάριο της Μαρίας Παντελίδου με θέμα «Θεράπευσε τα Τραύματά σου και Άλλαξε την Ζωή σου : ΠΡΟΔΟΣΙΑ»