roē
ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΖΩΙΑΣ
2 Νοεμβρίου - Αλέξανδρος Παπαθεοδώρου| Ψυχολόγος roē

Κρίσεις πανικού: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Tι είναι οι κρίσεις πανικού:

Οι κρίσεις πανικού μπορούν να περιγραφούν ως ένα έντονο, σύντομο αίσθημα φόβου και άγχους. Συχνά εκδηλώνονται απότομα, χωρίς εμφανή προειδοποίηση, και μπορεί να είναι μια εμπειρία που ο καθένας θα διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν έντονη σωματική και συναισθηματική δυσφορία. Η κατανόηση της φύσης των κρίσεων πανικού είναι το πρώτο βήμα για να μάθετε πώς να τις διαχειρίζεστε αποτελεσματικά. Η ξαφνική εμφάνιση, χωρίς εμφανή αφορμή επιτείνει τη συναισθηματική δυσφορία, δημιουργώντας μια αίσθηση αδυναμίας, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα μίας κρίσης πανικού:

H έγκαιρη κατανόηση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων που μπορεί να προηγηθούν μιας κρίσης πανικού, είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη διαχείρισή τους. Αναγνωρίζοντας αυτά τα σημάδια, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το άγχος τους και ενδεχομένως να αποτρέψουν μια κρίση πανικού. Ακολουθούν ορισμένα κοινά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε:

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός: Ένα από τα αρχικά σωματικά συμπτώματα είναι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός. Εάν παρατηρήσετε ότι η καρδιά σας τρέχει ή χτυπά γρηγορότερα από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι το άγχος χτίζεται.

Δύσπνοια: Η ρηχή ή γρήγορη αναπνοή μπορεί να είναι ένα σημάδι αυξανόμενου άγχους. 

Εφίδρωση: η έντονη εφίδρωση, ειδικά εάν εμφανίζεται ξαφνικά ή χωρίς σωματική άσκηση, μπορεί να αποτελεί ένδειξη.

Μυϊκή ένταση: Η ένταση στους μύες σας, ιδιαίτερα στο λαιμό, τους ώμους ή τη γνάθο, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι μιας κρίσης πανικού. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι σφίγγετε τις γροθιές σας ή τρίβετε τα δόντια σας.

Αυξημένη ανησυχία ή καταστροφική σκέψη: Η υπερβολική ανησυχία, ειδικά για μελλοντικά γεγονότα ή μη αντιληπτές απειλές, είναι ένα γνωστικό προειδοποιητικό σημάδι. 

Κατανοώντας τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του άγχους, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για να το διαχειριστείτε και να αποτρέψετε την πλήρη εκδήλωση κρίσεων πανικού. Είναι σημαντικό να έχετε ενημερωθεί για τις στρατηγικές αντιμετώπισης που λειτουργούν καλύτερα για εσάς, καθώς δεν είναι όλες οι τεχνικές εξίσου αποτελεσματικές για όλους.

Διάκριση μεταξύ γενικευμένου άγχους και κρίσεων πανικού 

Το γενικευμένο άγχος και οι κρίσεις πανικού είναι δύο ξεχωριστές, αλλά παρόμοιες πτυχές των διαταραχών άγχους. Το γενικευμένο άγχος περιλαμβάνει χρόνια, υπερβολική ανησυχία και ένταση, ενώ οι κρίσεις πανικού είναι έντονα, οξεία επεισόδια φόβου. Η αναγνώριση των διαφορών μεταξύ των δύο, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να εντοπίσουν τα συμπτώματά τους με ακρίβεια και να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία.

  • Το γενικευμένο άγχος, είναι μια κοινή κατάσταση, χαρακτηρίζεται από επίμονη και υπερβολική ανησυχία για διάφορες πτυχές της ζωής.
  • Οι κρίσεις πανικού, από την άλλη πλευρά, είναι οξεία επεισόδια έντονου φόβου με ξαφνική έναρξη (και μέση διάρκεια τα 10 λεπτά) συνοδευόμενα από έντονα σωματικά συμπτώματα όπως γρήγορο καρδιακό παλμό, δύσπνοια και αίσθηση επικείμενης καταστροφής.

Η διάκριση μεταξύ αυτών των δύο μορφών άγχους είναι απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Αιτίες και πιθανά ερεθίσματα στην εμφάνιση των κρίσεων πανικού 

Οι κρίσεις πανικού έχουν διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής και των περιβαλλοντικών παραγόντων. Η κατανόηση των αιτιών των κρίσεων πανικού μπορεί να ενδυναμώσει τα άτομα να λάβουν προληπτικά μέτρα και να αναζητήσουν υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας όταν είναι απαραίτητο.

  • Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις κρίσεις πανικού, καθώς είναι πιθανό να υπάρχει γενετική προδιάθεση.
    Επιπλέον παράγοντες, όπως τα υψηλά επίπεδα άγχους, οι επιλογές τρόπου ζωής και η έκθεση σε τραύμα, μπορούν να λειτουργήσουν ως έναυσμα για πυροδότηση των κρίσεων πανικού.

Γνωστικά συμπτώματα και πρότυπα σκέψης 

Τα γνωστικά συμπτώματα είναι αναπόσπαστα για την κατανόηση και τη διαχείριση των κρίσεων πανικού. Αυτά τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών σκέψεων, συμβάλλουν σημαντικά στην ένταση των συμπτωμάτων. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση αυτών των προτύπων σκέψης είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση.

  • Τα γνωστικά συμπτώματα χαρακτηρίζονται συχνά από ασταμάτητες σκέψεις, παράλογους φόβους και αίσθηση επικείμενης καταστροφής, εντείνοντας την ένταση μιας κρίσης πανικού.
  • Η κατανόηση και η αντιμετώπιση αυτών των μοτίβων σκέψης είναι μια κεντρική πτυχή της διαχείρισης και τελικά της αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού.

Στρατηγικές και τεχνικές αντιμετώπισης 

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και στρατηγικές για να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις πανικού, προσφέροντας μια ποικιλία εργαλείων για την ανάκτηση της ψυχραιμίας και τη μείωση της έντασης αυτών των επεισοδίων.

Τεχνικές όπως η μέθοδος 5-4-3-2-1 και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μπορούν να παρέχουν άμεση ανακούφιση και να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους πιο αποτελεσματικά.

Η τεχνική 5-4-3-2-1 είναι μια απλή, αλλά ισχυρή προσέγγιση που μπορεί να ασκηθεί σχεδόν οπουδήποτε, καθιστώντας την ένα πολύτιμο εργαλείο. Η τεχνική σας βοηθά να επανέλθετε στο εδώ και τώρα, εκτρέποντας την εστίασή σας μακριά από τις σκέψεις και τις σωματικές αισθήσεις μιας κρίσης πανικού. Πώς λειτουργεί:

  1. Προσδιορίστε 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε: Ξεκινήστε παρατηρώντας το περιβάλλον σας και ονομάστε πέντε ξεχωριστά πράγματα που μπορείτε να δείτε. Αυτά μπορεί να είναι αντικείμενα στο δωμάτιο, χρώματα ή οτιδήποτε βρίσκεται στην οπτική σας. Καθώς ονομάζετε κάθε στοιχείο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειές του.
  2. Αναγνωρίστε 4 πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε: Αυτή μπορεί να είναι η υφή των ρούχων σας, η αίσθηση των ποδιών σας στο έδαφος ή η θερμοκρασία του αέρα. Επικεντρωθείτε στις απτικές εμπειρίες και επικεντρωθείτε στο πώς αισθάνεστε.
  3. Αναγνωρίστε 3 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε: Ακούστε το περιβάλλον σας και διαλέξτε τρεις ήχους που μπορείτε να ακούσετε. Αυτά μπορεί να είναι το βουητό του ψυγείου, τα πουλιά έξω από το παράθυρο ή ακόμα και η δική σας αναπνοή. Επικεντρωθείτε σε κάθε ήχο για μια στιγμή, αναγνωρίζοντας την παρουσία του.
  4. Ονομάστε 2 πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε: εάν υπάρχουν μυρωδιές γύρω σας, προσδιορίστε δύο από αυτές. Θα μπορούσε να είναι το άρωμα των λουλουδιών, το άρωμα του καφέ ή οποιοδήποτε άλλο άρωμα στην περιοχή σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εισπνεύσετε και να συνδεθείτε με αυτές τις μυρωδιές.
  5. Εστίαση σε 1 πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε: τέλος, αν μπορείτε, εστιάστε σε ένα πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Θα μπορούσε να είναι η παρατεταμένη γεύση του τελευταίου σας γεύματος ή ακόμα και μια γουλιά νερό. Δώστε προσοχή στη γεύση και τις αισθήσεις που δημιουργεί στο στόμα σας.

Εμπλέκοντας τις αισθήσεις σας με αυτόν τον δομημένο τρόπο, η τεχνική 5-4-3-2-1 ανακατευθύνει την προσοχή σας μακριά από σκέψεις που προκαλούν πανικό και σωματικά συμπτώματα, γειώνοντάς σας στην παρούσα στιγμή. Αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει να σπάσει ο κύκλος του άγχους και να παρέχει μια αίσθηση ελέγχου.

Στρατηγικές αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης:

Οι κρίσεις πανικού μπορεί πολλές φορές να είναι δύσκολα διαχειρίσιμες, ωστόσο υπάρχουν στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά. Όταν η κρίση πανικού εμφανίζεται, τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο και να βρείτε ανακούφιση στα συμπτώματα.

  • Αναγνωρίστε τα σημάδια: το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γρήγορο καρδιακό παλμό, δύσπνοια, τρόμο και αίσθηση επικείμενης καταστροφής. 
  • Ασκήσεις γείωσης: εστιάστε στις αισθήσεις σας, για να παραμείνετε γειωμένοι στο εδώ και τώρα (όπως είδαμε παραπάνω, με την τεχνική 5-4-3-2-1). 
  • Θετική αυτοομιλία: Προκαλέστε τις αρνητικές σκέψεις που συχνά συνοδεύουν τις κρίσεις πανικού. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό είναι ένα προσωρινό επεισόδιο και έχετε τη δύναμη να το ξεπεράσετε.
  • Προοδευτική χαλάρωση των μυών: Τεντώστε και απελευθερώστε κάθε μυϊκή ομάδα στο σώμα σας. Αυτή η τεχνική χαλάρωσης μπορεί να ανακουφίσει τη σωματική ένταση.
  • Επαγγελματική υποστήριξη: Εάν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές και υψηλής έντασης, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορούν να παρέχουν έναν ασφαλή και θεραπευτικό χώρο.

 

Κατά πόσο επηρεάζει ο τρόπος ζωής τις κρίσεις πανικού

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, έχει σημαντική επιρροή στη διαχείριση των κρίσεων πανικού. 

Καθημερινές συνήθειες που συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της συχνότητας και της έντασης, είναι :

  • Η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης
  • Η εξασφάλιση επαρκούς ύπνου 
  • Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής  

Ψυχοθεραπεία στις κρίσεις πανικού

Η ψυχοθεραπεία είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για άτομα που βιώνουν κρίσεις πανικού. Προσφέρει ένα δομημένο και υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο τα άτομα μπορούν να εξερευνήσουν και να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες αιτίες του άγχους τους, παρέχοντάς τους τελικά τα εργαλεία για τη διαχείριση και τη μείωση των κρίσεων πανικού.   

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με την :

Συναισθηματική υποστήριξη: Η θεραπεία παρέχει έναν ασφαλή χώρο για τα άτομα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Ένας θεραπευτής μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση, ενσυναίσθηση και υποστήριξη, βοηθώντας να επεξεργαστούν το άγχος τους και να αναπτύξουν πιο υγιείς απαντήσεις σε αυτό.

Γνωσιακή αναδιάρθρωση: η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μια κοινή μορφή θεραπείας για κρίσεις πανικού, βοηθά τα άτομα να αμφισβητήσουν και να αναδιαμορφώσουν τις καταστροφικές σκέψεις που συμβάλλουν στο άγχος τους. Αυτή η διαδικασία τους δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσουν τον έλεγχο των προτύπων σκέψης τους.

Μακροπρόθεσμες λύσεις: η ψυχοθεραπεία στοχεύει όχι μόνο στην ανακούφιση των τωρινών κρίσεων πανικού, αλλά και την παροχή των δεξιοτήτων και της κατανόησης που απαιτούνται, για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων. 

Η πορεία προς την κατανόηση και τη διαχείριση των κρίσεων πανικού είναι πολύπλευρη, χαρακτηρίζεται από προκλήσεις και μικρές νίκες. Περιλαμβάνει την αναγνώριση των συμπτωμάτων, την κατανόηση των αιτιών τους και την υιοθέτηση αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης. 

Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διαχείριση και την αντιμετώπισή των κρίσεων πανικού. Στη roē προσφέρουμε καθοδήγηση από ειδικούς και σχέδια θεραπείας για να υποστηρίξουμε τον καθένα ξεχωριστά στο ταξίδι του.

Θυμηθείτε, πως η εμπειρία του καθενός με τις κρίσεις πανικού είναι ξεχωριστή. Με την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη, μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο και να ελαχιστοποιήσετε τον αντίκτυπο των κρίσεων πανικού στη ζωή σας.

Συνδέσου με τη roē
Διάβασαν αντίστοιχα
Το Σιάτσου Μασάζ (shiatsu massage) και τα Οφέλη του
Καλοκαίρι και Ψυχική Υγεία μαζί με την roē
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: Αναγνώριση και Αντιμετώπιση
Παιδικη αδελφική ζήλια: Καλλιεργώντας υγιείς σχέσεις μεταξύ των παιδιών
Πως θα θέλατε να επικοινωνήσουμε;
Τηλεφωνήστε μας στο 214 4087 550
Οδηγίες Πρόσβασης
Φόρμα επικοινωνίας
Επικοινώνησε μαζί μας
ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ,
ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ.
Μαζί βρίσκουμε την κατάλληλη προσέγγιση για τις δικές σου ανάγκες.