roē
ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΖΩΙΑΣ
1 Αυγούστου - Αλέξανδρος Παπαθεοδώρου | Ψυχολόγος & ΜSc Εγκληματολογίας

Αυτοσαμποτάζ: Μήπως σαμποτάρω τον εαυτό μου;

Στο πολύπλευρο μονοπάτι της ζωής μας, πολλές φορές βρίσκουμε τους εαυτούς μας παγιδευμένους σε αυτό που ονομάζουμε αυτοσαμποτάζ. Κάνουμε όνειρα, έχουμε στόχους και φιλοδοξίες, αλλά κατά καιρούς γινόμαστε οι αρχιτέκτονες της δικής μας πτώσης. 

Στη roē εμβαθύνοντας στο αυτοσαμποτάζ, μπορούμε να ξεδιαλύνουμε τις βαθύτερες αιτίες του, να αναγνωρίσουμε τις διάφορες μορφές του και να αναγνωρίσουμε πως αυτές εκδηλώνονται με σκοπό να μάθουμε τρόπους να το διαχειριζόμαστε.

Η φύση του αυτοσαμποτάζ

Το αυτοσαμποτάζ είναι ένα αινιγματικό μοτίβο συμπεριφοράς που εμποδίζει την πρόοδό μας προς τους επιθυμητούς μας στόχους. Είναι η τάση να υπονομεύουμε τον εαυτό μας, συχνά άθελά μας, σαμποτάροντας την επιτυχία, την ευτυχία και την προσωπική μας ανάπτυξη. 

Κύριοι τύποι συμπεριφορών αυτοσαμποτάζ

Συμπεριφορικό

Το συμπεριφορικό αυτοσαμποτάζ αναφέρεται στις ενέργειες και τις πράξεις που κάνουμε, οι οποίες υπονομεύουν τους στόχους και την επιτυχία μας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Τελειομανία: Η αδιάκοπη επιδίωξη της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε παρεμπόδιση της ανάπτυξης του δυναμικού μας καθώς φοβόμαστε ότι δεν θα ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες που πολλές φορές εμείς οι ίδιοι έχουμε θέσει στον εαυτό μας.
  • Αναβλητικότητα: Στον αντίποδα της τελειομανίας συνήθως βρίσκεται η αναβλητικότητα. Η αναβλητικότητα μας κρατά μακριά από την επίτευξη των στόχων μας και την προσωπική μας ανάπτυξη, καθώς καθυστερούμε συστηματικά τις ενέργειες που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε και να φτάσουμε στους στόχους μας.
  • Συγκρίσεις με άλλους: Η συνεχής σύγκριση του εαυτού με άλλους, ενδεχομένως να ενισχύει εάν υπάρχει το αίσθημα κατωτερότητας. Το αίσθημα ότι πάντα κάποιος θα είναι καλύτερος από εμάς, είτε αυτό είναι στον προσωπικό είτε στον επαγγελματικό τομέα.

Αυτο-αναφορικό

Το αυτο-αναφορικό σαμποτάζ σχετίζεται με τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις μας που επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές μας.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Σύνδρομο του απατεώνα: Αίσθηση ότι η επιτυχία μας είναι καθαρά αποτέλεσμα τύχης και ότι δεν την αξίζουμε.
  • Φόβος της αποτυχίας: Υπερβολικός φόβος που κατευθύνεται πάντα στο αρνητικό σενάριο και την αποτυχία. Η συμπεριφορά αυτή μας αποτρέπει από το να προσπαθήσουμε, να πάρουμε ρίσκα η ακόμα και να κάνουμε τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα.
  • Φόβος της επιτυχίας: Παραδόξως, ο φόβος της επιτυχίας μπορεί να είναι εξίσου δύσκολος στην διαχείριση με τον φόβο της αποτυχίας. Οι ευθύνες, οι προσδοκίες και οι αλλαγές που συνδέονται με την επιτυχία μπορεί να είναι κατασταλτικός παράγοντας και να μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις πριν κάνουμε το οτιδήποτε.

Οι παραπάνω συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή, και η αναγνώρισή τους είναι το πρώτο βήμα για να τις αντιμετωπίσουμε.

Το φαινόμενο του αυτοσαμποτάζ στην περίοδο των διακοπών

Το αυτοσαμποτάζ κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους και μπορεί να εμποδίσει την απόλαυση και την ξεκούραση που θα έπρεπε να μας προσφέρει η συγκεκριμένη περίοδος. Παρακάτω περιγράφονται μερικές μορφές αυτοσαμποτάζ στις διακοπές:

  • Ασταμάτητος προγραμματισμός: Προγραμματίζοντας πάρα πολλές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για ξεκούραση.
  • Συνεχής χρήση τεχνολογίας: Υπερβολική χρήση του κινητού ή του υπολογιστή, αποσπώντας την προσοχή από την εμπειρία των διακοπών.
  • Αίσθηση ενοχής: Αίσθημα ότι δεν αξίζουμε να ξεκουραστούμε ή να διασκεδάσουμε.
  • Αδυναμία αποσύνδεσης από την εργασία: Συνεχής σκέψη και ανησυχία για επαγγελματικά θέματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μόνιμο «σύννεφο» άγχους.

Αναγνωρίζοντας αυτές τις μορφές αυτοσαμποτάζ, μπορούμε να πάρουμε μέτρα για να τις αντιμετωπίσουμε, μερικά από αυτά είναι:

  • Σχεδιάζουμε μια ισορροπημένη ρουτίνα με χρόνο για δραστηριότητες και ξεκούραση.
  • Αποδεχόμαστε ότι αξίζουμε να απολαύσουμε τις διακοπές και να ξεκουραστούμε χωρίς ενοχές.
  • Προσπαθούμε έστω και για λίγο να αποσυνδεόμαστε από τις επαγγελματικές μας ανησυχίες και να εστιάζουμε στη στιγμή.

Αιτίες του Αυτοσαμποτάζ

  • Πυρηνικές πεποιθήσεις: είναι οι επίμονες σκέψεις ότι δεν είμαστε ικανοί ή άξιοι να επιτύχουμε τους στόχους μας. Οι πυρηνικές πεποιθήσεις ενδεχομένως να προέρχονται από τα πολύ παιδικά μας χρόνια.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Η έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορεί να μας οδηγήσει να αμφιβάλλουμε για τις ικανότητες και την αξία μας, με αποτέλεσμα να υπονομεύουμε τις προσπάθειές μας.
  • Τραύματα του παρελθόντος: Τα «αδούλευτα» τραύματα του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεριφορές ασφαλείας (συνειδητές ή ασυνείδητες) με σκοπό να μην γίνει η πυροδότηση του τραύματος. Να αποφεύγουμε δηλαδή οτιδήποτε μπορεί να αγγίξει το τραύμα μας.

Η σημασία της αυτοφροντίδας 

Η Αυτοφροντίδα είναι ένα ισχυρό εργαλείο στη μάχη κατά του αυτοσαμποτάζ.  

Καλλιεργώντας την αυτοφροντίδα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος, τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και τις παρορμήσεις που οδηγούν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική είναι ο προθάλαμος της ουσιαστικής ευτυχίας.

Πώς να διαχειριστούμε το αυτοσαμποτάζ

Η αναγνώριση του μοτίβου και του φαύλου κύκλου του αυτοσαμποτάζ είναι το πρώτο και το κύριο βήμα για την αντιμετώπισή του.

Πάμε να δούμε μερικούς ακόμα από τους βασικούς τρόπους διαχείρισης του αυτοσαμποτάζ:

    • Αυτογνωσία: Ένας τρόπος αντιμετώπισης του αυτοσαμποτάζ είναι η ενίσχυση και <<οικοδόμηση>> της  αυτογνωσίας με σκοπό να εστιάσουμε την προσοχή στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας.
    • Αμφισβήτηση των αρνητικών πεποιθήσεων: Αναδιαμορφώστε τις αρνητικές σκέψεις  για τον εαυτό σας. Αντικαταστήστε την αυτοκριτική με την αυτοσυμπόνια.
    • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Αποφύγετε να θέτετε στόχους που είναι υπερβολικοί ή μη ρεαλιστικοί. Ξεκινήστε με διαχειρίσιμα βήματα με σκοπό να οικοδομήσετε  την αυτοπεποίθησή σας. 
    • Γιορτάστε τις μικρές νίκες: Αναγνωρίστε και γιορτάστε τα επιτεύγματά σας, όσο μικρά κι αν φαίνονται. Κάθε επιτυχία σας αξίζει και πρέπει να σας το αναγνωρίζετε.
    • Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον: Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας υποστηρίζουν για αυτό που είστε και ελαχιστοποιήστε την έκθεση στην αρνητικότητα.
    • Αγκαλιάστε την ατέλεια: Το αυτοσαμποτάζ είναι μια υπενθύμιση ότι είμαστε όλοι ατελείς, παλεύοντας με τις εσωτερικές μας μάχες. Η αναγνώριση αυτού του κοινού στοιχείου μπορεί προωθήσει  την ενσυναίσθηση και την κατανόηση τόσο του εαυτού μας όσο και των άλλων.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, θα ανακαλύψετε ότι δεν πειράζει να έχετε τρωτά σημεία. Το αυτοσαμποτάζ προκύπτει συχνά από την επιδίωξη της ανέφικτης τελειότητας. Αφήνοντας την ανάγκη να είστε αψεγάδιαστοι, ανοίγετε την πόρτα σε μεγαλύτερη αυτοαποδοχή και αυθεντικότητα.

Πότε να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό

Η επικοινωνία με έναν ειδικό είναι σημαντική όταν παρατηρείτε ότι το αυτοσαμποτάζ επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή σας ζωή, όταν σας δημιουργεί μία αίσθηση μόνιμης ανησυχίας ή όταν επηρεάζει αρνητικά τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. 

Καθώς συνεχίζετε το ταξίδι σας, να θυμάστε ότι κάθε βήμα προς τα εμπρός, όσο μικρό κι αν είναι, είναι μια νίκη. Να γιορτάζετε την πρόοδό σας και να είστε υπομονετικοί με τις αναποδιές. Το αυτοσαμποτάζ μπορεί να σηκώνει το κεφάλι του από καιρό σε καιρό, αλλά τώρα διαθέτετε τα εργαλεία για να το αναγνωρίζετε και σε έναν βαθμό να το διαχειρίζεστε.

Το να βάζουμε εμπόδια στον εαυτό μας είναι ένα σύνθετο ψυχολογικό φαινόμενο που επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής μας. 

Στην roē πιστεύουμε πως με την αυτογνωσία, την αυτοσυμπόνια, την υποστήριξη της θεραπείας και των στρατηγικών προσωπικής ανάπτυξης, μπορούμε να απελευθερωθούμε από τις αλυσίδες του αυτοσαμποτάζ και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πιο ενδυναμωμένη και γεμάτη ζωή.

Να θυμάστε, η κατανόηση του αυτοσαμποτάζ είναι ένα ταξίδι και κάθε βήμα προς τα εμπρός είναι μια νίκη στο δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση.

Συνδέσου με τη roē
Διάβασαν αντίστοιχα
Comfort Zone (΄Ζώνη Άνεσης ): Τί είναι και πότε χρειάζεται να βγω από αυτό
Παιδί & Σχολείο: Πώς προετοιμάζουμε το ξεκίνημα του;
Θεωρία συναισθηματικού δεσμού & Attachment Parenting
Αυτοσαμποτάζ: Μήπως σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πως θα θέλατε να επικοινωνήσουμε;
Τηλεφωνήστε μας στο 214 4087 550
Οδηγίες Πρόσβασης
Φόρμα επικοινωνίας
Επικοινώνησε μαζί μας
ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ,
ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ.
Μαζί βρίσκουμε την κατάλληλη προσέγγιση για τις δικές σου ανάγκες.