Οι περισσότεροι νέοι γονείς έχουμε καταλήξει ότι θέλουμε μια διαφορετική προσέγγιση στη σχέση με το παιδί μας, σε σύγκριση με τις πρακτικές του παρελθόντος. Θέλουμε να διαφοροποιήσουμε την γονεϊκότητά μας και να αποφεύγουμε μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες γενιές.
Με την εξέλιξη επιστημών, όπως της νευρολογίας και της ψυχολογίας, ενημερωνόμαστε πλέον για τη σημασία της αλληλεπίδρασης με το παιδί μας και πώς η σχέση που θα χτίσουμε με το παιδί μας επηρεάζει την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.
Θέλουμε η σχέση μας να στηρίζεται στην αποδοχή και στη σύνδεση, για να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή δεσμό με το παιδί μας. Να είμαστε δίπλα του και να γνωρίζει ότι αποτελούμε ένα ασφαλές μέρος όπου θα είναι ο εαυτός του, για να μπορεί να ανθίσει.
Τι είναι όμως η θετική διαπαιδαγώγηση και πώς μπορούμε να την εφαρμόσουμε όταν έχουμε μάθει τόσο διαφορετικούς τρόπους διαπαιδαγώγησης;
Όταν η σχέση μας στηρίζεται στην ασφαλή σύνδεση, μπορούμε να θέσουμε όρια με υγιή τρόπο και σεβασμό. Τα όρια χρειάζονται τόσο στους ενήλικους, όσο και στα παιδιά, ενώ προσφέρουν ασφάλεια στο παιδί μας.
Δυστυχώς, τα όρια έχουν συνδεθεί με την τιμωρία ή τη δωροδοκία και για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι ίσως δε χρειάζονται ή συνδέουμε τα όρια με κάτι αρνητικό στη σχέση μας με το παιδί.
Όμως, μπορούμε να βάλουμε όρια στη σχέση μας με το παιδί με σεβασμό προς εμάς, προς το παιδί και τη σχέση του μαζί μας.
Με ποιο τρόπο μπορούμε, λοιπόν, να θέσουμε τα όρια μας με σεβασμό δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας και ενισχύοντας τον ασφαλή δεσμό μαζί τους;
Η θετική διαπαιδαγώγηση έχει τις ρίζες της σε μια ασφαλή, έμπιστη και στοργική σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού και ενσωματώνει μεθόδους γεμάτες σεβασμό και ενσυναίσθηση.
Σε αυτό το σεμινάριο θα μιλήσουμε για:
- Αναπτυξιακά στάδια
- Θέτοντας όρια με σεβασμό
- Οι κίνδυνοι της κλασικής πειθαρχίας
- Επιβράβευση και τιμωρία
- Ενεργητική ακρόαση
Θα απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Τι είναι η θετική διαπαιδαγώγηση και τι διαφορά έχει με τις παλαιότερες μεθόδους;
- Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των παλαιότερων μεθόδων (τιμωρία, δωροδοκία) πού έχουν οδηγήσει και πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο διαπαιδαγώγησης;
- Χρειάζονται τα όρια και αν ναι, πώς μπορούμε να τα εφαρμόσουμε στην σχέση μας με το παιδί μας;
- Ποια είναι τα κατάλληλα όρια ανάλογα την ηλικία του παιδιού;
- Τι είναι η ενεργητική ακρόαση και πώς μπορεί να μας βοηθήσει στη σχέση μας με το παιδί;
Σκοπός του σεμιναρίου είναι: Να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας με το παιδί μας, να το βοηθήσουμε να χτίσει την αυτοεκτίμησή του, να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και να γίνουμε εμείς η ασφαλής του βάση.
Εργαλεία:
- Διαφάνειες PowerPoint
- Βιωματικές ασκήσεις
- Βεβαίωση παρακολούθησης