roē
ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΖΩΙΑΣ
10 Οκτωβρίου - Θάλεια Αντώνογλου (Σύμβουλος ψυχικής υγείας & Ολιστική θεραπεύτρια)

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Στρατηγικές και Πρωτοβουλίες του Σύγχρονου Κόσμου

Για τη σημερινή μέρα θα ήθελα να δανειστώ μία φράση του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1564- 1616), αυτή που λέει : «Είμαστε καμωμένοι από το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα …» άρα κανείς, δεν έχει το δικαίωμα να μας στερήσει το όνειρο μιας όμορφης ζωής…

Το δικαίωμα για μια καλή, ποιοτική ζωή όμως, εξαρτάται τόσο από τον τρόπο λειτουργίας, διάθεσης και συμπερίληψης της εκάστοτε κοινωνίας, όσο και από την άποψη που έχει ο καθένας από εμάς για τον εαυτό του. Άλλωστε, όπως πολύ σωστά τονίζει η ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, δεν αρκεί η απουσία ψυχικής διαταραχής για να οριστεί η Ψυχική Υγεία!

Ένα υγιές υποστηρικτικό περιβάλλον, από την παιδική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή, η αυτοεκτίμηση, οι φίλοι, η εργασία και η σωματική υγεία συμβάλλουν καθοριστικά στην ψυχική μας ισορροπία – υγεία.

Η καλή ζωή των ασθενών ψυχικής υγείας από την άλλη, εξαρτάται και από το σπάσιμο των στερεοτύπων. Από την ενημέρωση των οικογενειών, των σχολείων, των χώρων νοσηλείας κτλ. του συνόλου της κοινωνίας δηλαδή, κάτι που ο σύγχρονος κόσμος, έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας καθιερώθηκε το 1992 και διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της είναι, τόσο η προώθηση ανοικτών συζητήσεων σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες και το πολύ ευρύ φάσμα τους, όσο και η ευαισθητοποίηση για την προσέγγιση επενδύσεων στους τομείς πρόληψης και θεραπείας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής δράσης.

Τι είναι η Ψυχική Υγεία;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) η ψυχική υγεία, στην ουσία αφορά την συνειδητοποίηση από πλευράς του ατόμου, των ικανοτήτων του και της δυνατότητάς του να εργαστεί παραγωγικά και να είναι ενεργό μέλος της κοινότητάς του, όντας σε θέση να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό στρες της ζωής!

Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι συμβατό με όλα τα μέλη της κοινωνίας μας, αφού βάση των στοιχείων που παρέχει ο (Π.Ο.Υ.) η κατάθλιψη θεωρείται η δεύτερη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας ως προς την εργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη, το 25% των πολιτών θα βιώσουν, έστω περιστασιακά, κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας κατά την διάρκεια της ζωής τους…

Σύμφωνα με το Harvard University, δεν υπάρχει μόνο μία πτυχή στο όλο θέμα. Έχουν εντοπιστεί δεκάδες ψυχικές ασθένειες και καμία από αυτές δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία, φύλο, εθνικότητα, φυλή, επίπεδο εκπαίδευσης ή εισόδημα!

Τα κοινά συμπτώματα που εντοπίζονται ως συνέπειες της κακής ψυχικής υγείας, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ακραίες εναλλαγές διάθεσης
  • χαμηλή ενέργεια
  • προβλήματα ύπνου
  • απόσυρση από οικογένεια, φίλους, δραστηριότητες
  • συχνό και έντονο αίσθημα θυμού, βίας, εχθρότητας
  • αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά (π.χ. ακούτε φωνές, ή έχετε παραισθήσεις)
  • συχνές σκέψεις γύρω από τον θάνατο ή την αυτοκτονία.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται αρχικά ως σωματικά (πόνοι στην πλάτη, στο στομάχι, αϋπνία κλπ.)

Πώς να εντάξεις την Ψυχική Υγεία στην Ζωή σου

Η ένταξη της ψυχικής υγείας στις ζωές μας, έχει μερικά μυστικά, που όλοι έχουμε ακούσει και πει πολλές φορές σαν συμβουλές στους αγαπημένους μας, αλλά ξεχνάμε να εφαρμόσουμε…

Οι ειδικοί του Harvard παρατηρούν ότι στην ουσία όλα είναι θέμα προσωπικής απόφασης!

Του κατά πόσο δηλαδή, διασφαλίζουμε σε καθημερινή βάση την προσωπική μας φροντίδα:

  • τι επιλέγουμε να φάμε και τι ώρες τρώμε
  • πόσο σωστά φροντίζουμε την υγιεινή του σώματος και του στόματος μας
  • πόσο ποιοτικός είναι ο ύπνος μας (ώρες, περιβάλλον, καθαριότητα)
  • το πόσο κινούμαστε, ή γυμναζόμαστε
  • το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους
  • τα χόμπι, οι φιλίες και η πνευματική μας ανάπτυξη…

Στην πραγματικότητα παρατηρούν ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας περισσότερο ολιστικός τρόπος ζωής που να περιλαμβάνει:

φροντίδα του σώματος,

των σκέψεων,

της συμπεριφοράς και

του πνεύματος,

σωστά μοιρασμένα με αγάπη, αποδοχή και ευγνωμοσύνη!

Παγκόσμιες Πρωτοβουλίες και Προοπτικές

Τα τελευταία χρόνια, είναι σαν να άνοιξε το σφραγισμένο κουτί της Πανδώρας και μαζί με αυτό άνοιξαν και στόματα διεθνώς γνωστών προσωπικοτήτων, που ευτυχώς βοηθούν πολύ στην ευαισθητοποίηση και μειώνουν σταδιακά το στίγμα που ακολουθούσε τους ψυχικά ασθενείς.

Ο θρύλος της κολύμβησης, των 28 Ολυμπιακών μεταλλείων – και όχι μόνο – Μάικλ Φελπς, ήταν ο πρώτος που μίλησε ανοιχτά για την κατάθλιψή του και τάχθηκε στο έργο της ενημέρωσης, κάνοντας περιοδείες σε όλο τον κόσμο μιλώντας για την προσωπική του σχέση με την ασθένεια. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του: «προτιμώ να σώσω μια ζωή, παρά να κατακτήσω ένα μετάλλιο ακόμη».

Τον δρόμο της προσωπικής αποκάλυψης, ακολούθησαν η πρωταθλήτρια του τένις Ναόμι Οσάκα, η Αμερικανίδα σούπερ σταρ στο ομαδικό, σύνθετο και ατομικό της γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς, ενώ η λίστα συνεχίζεται με τον Kanye West που παραδέχτηκε την κατάθλιψη ως απόρροια της διπολικής διαταραχής που κληρονόμησε όπως λέει από την μητέρα του.

Η Demi Lovato μίλησε για τη βουλιμία και τη διπολική διαταραχή που την ταλαιπωρούν και με σκοπό την αφύπνιση του κόσμου για τα θέματα της ψυχικής υγείας, έγραψε το «Ok not to be Ok». Ο Justin Bieber, μίλησε ανοιχτά για τη δυσκολία του να διαχειριστεί τη διασημότητά του σε τόσο μικρή ηλικία, ο Ben Affleck συζήτησε σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση τη σχέση του με την κατάθλιψη και τη βοήθεια που παίρνει μέσω της αγωγής του. Η Michelle Obama είπε για την ήπια κατάθλιψη και μελαγχολία που πέρασε λόγω του Covid-19, ενώ η Demi Moore για τα ψυχικά τραύματα από την παιδική της ηλικία, ο πρίγκιπας Harry για το πόσο δυσκολεύτηκε να διαχειριστεί τον χαμό της μητέρας του… και η λίστα διευρύνεται διαρκώς!

Η ματιά όλων μας είναι στραμμένη προς την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση θεμάτων που αφορούν στην ψυχική υγεία για την εξάλειψη του στίγματος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όσων νοσούν.

Ο ρόλος της roe στην βελτίωση της Ψυχικής Υγείας

Στην roē, ποντάρουμε στην κάθε μέρα, βήμα – βήμα για την ψυχική ισορροπία όλων μας. Πιστεύουμε στον άνθρωπο και στις άπειρες δυνατότητές του.

Πιστεύουμε και προωθούμε:

  • την ενημέρωση
  • την πρόληψη από τη νηπιακή- παιδική ηλικία
  • την αναζήτηση βοήθειας, αν κάτι μας δυσκολεύει

Στη roē γνωρίζουμε ότι οι ψυχικές νόσοι μπορούν να πλήξουν όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Γνωρίζουμε πόσο βαθιά επηρεάζονται η οικογένεια, η εκπαίδευση, η εργασία, η διασκέδαση, η σχέση μας με τους άλλους αλλά και η ηρεμία μας.

Γνωρίζουμε ακόμη ότι η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται από παράγοντες κοινωνικούς, ψυχολογικούς αλλά και βιολογικούς. Αλλαγές όπως το διαζύγιο, οι απώλειες, τα ατυχήματα, οι επαγγελματικές δυσκολίες, η διάγνωση μιας σοβαρής νόσου, αλλά ακόμη και η μετακόμιση μπορούν να επηρεάσουν την ζωή ενός ατόμου σε οποιαδήποτε ηλικιακή του στιγμή.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ψυχικές διαταραχές, εφόσον φροντιστούν σωστά και γίνεται συστηματικά – σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού – η χρήση της κατάλληλης προσωποποιημένης θεραπείας είναι στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίσιμες!

Στη roē πιστεύουμε στη γνώση που βοηθάει στην σταδιακή μείωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν όσοι ταλαιπωρούνται, αλλά και οι οικείοι τους. Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνουμε τακτικά σεμινάρια και προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για όλους όσοι το επιθυμούν.

Οι ψυχικές δυσκολίες είναι εδώ και οι άνθρωποι που νοσούν από αυτές, ζουν ανάμεσά μας. Μπορεί να είναι ένας δικός μας άνθρωπος, ένας γνωστός ή ένας ξένος. Είναι ένας άνθρωπος με ίσα δικαιώματα στη ζωή και τα όνειρα. Στην ουσιαστική φροντίδα και την ισότιμη μεταχείριση.

Είμαστε όλοι κάτοικοι αυτού του κόσμου!

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μας φροντίσουμε και να αποδεχτούμε τις ιδιαιτερότητες μας… Για αυτό είμαστε εδώ!

Συνδέσου με τη roē
Διάβασαν αντίστοιχα
Comfort Zone (΄Ζώνη Άνεσης ): Τί είναι και πότε χρειάζεται να βγω από αυτό
Παιδί & Σχολείο: Πώς προετοιμάζουμε το ξεκίνημα του;
Θεωρία συναισθηματικού δεσμού & Attachment Parenting
Αυτοσαμποτάζ: Μήπως σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πως θα θέλατε να επικοινωνήσουμε;
Τηλεφωνήστε μας στο 214 4087 550
Οδηγίες Πρόσβασης
Φόρμα επικοινωνίας
Επικοινώνησε μαζί μας
ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ,
ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ.
Μαζί βρίσκουμε την κατάλληλη προσέγγιση για τις δικές σου ανάγκες.